TIHA NOĆ

Na kazališnoj će pozornici oživjeti Smojini likovi Roka i Anđe, Luiđa i Bepine, Servantesa: ‘I dalje su vitalni, jednako uskogrudni...‘

Tiha noć

 Nemi Bulat
Autor dramatizacije je Ivica Ivanišević: ‘Njegovi likovi odlična su zdravlja, neobično vitalni, jednako uskogrudni, isključivi i obuzeti željom za dominacijom kao nekada‘

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u tijeku su probe za dramsku predstavu Tiha noć kojom će splitski teatar obilježiti stotu obljetnicu rođenja Miljenka Smoje, najomiljenijeg splitskog pisca dvadesetog stoljeća. Tiha noć dramatizacija je Smojine novelete iz njegove Kronike o našem Malom mistu, a autor dramatizacije je Ivica Ivanišević, veliki poznavatelj Smojinog djela. Predstavu, koja će premijerno biti izvedena na sceni HNK Split 16. svibnja, režira Goran Golovko. Reprizne izvedbe planirane su za 17. i 18. svibnja.

U ovoj grotesknoj, neodoljivo duhovitoj priči o malomišćanskom sudaru dvaju nesukladnih, isključivih svjetonazora, na kazališnoj će pozornici oživjeti Smojini nezaboravni likovi Roka i Anđe, Luiđa i Bepine, Servantesa, Don Karmela, Prisidnika, Sekretara... ali i likovi samog Smoje i njegove Lepe koje tumače dramski prvaci HNK Split Nenadu Srdelić i Nives Ivanković. Servantesa igra Donat Zeko, Bepinu i Luiđija Arijana Čulina i Joško Ševo, Stipe Radoja bit će Roko Prč a Katarina Romac njegova Anđa. Uloga Prisidnika povjerena je Marjanu Nejašmiću Baniću, dok će Sekretara tumačiti Vicko Bilandžić. Luka Čerjan bit će Mali Mirko, Peškaruša Andrea Mladinić, Filip Radoš je Don Karmelo, Milicajac Mate bit će Maro Drobnić, Tajnica Elza Tudor Gančević a sinove Roka i Anđe igrat će dječaci Andro Bilandžić i Petar Prcela.

"Miljenka Smoju obično se predstavlja kao velikog dalmatinskog kroničara, iako se on nikada nije htio gurati među pisce povijesti. Znao je da tamo vlada poprilična gužva, pa je umjesto o velikim istinama, izabrao pisati o malim ljudima. Iz te marginalne, skrajnute, iskošene perspektive, na koncu je uspio prodrijeti do srži same, do konačnih pitanja i odgovora koji uporno promiču onima bez sluha za nijanse odnosno interesa za rubne pojave i ljude. Upravo zato Smojino djelo nije danas ništa manje živo nego što je bilo prije pedeset godina. Njegovi likovi odlična su zdravlja, neobično vitalni, jednako uskogrudni, isključivi i obuzeti željom za dominacijom kao nekada. Naravno, ima i onih koji stoje po strani, koji su izabrali svjedočiti komediji, umjesto da u njoj sudjeluju. I jedne i druge vidjet ćete na sceni ali i u gledalištu, sjedit će u vašoj blizini. Možda im i sami pripadate, pa ustvari nećete gledati kazališnu predstavu, nego tek zuriti u zrcalo", zapisao je autor dramatizacije Ivica Ivanišević koji je, po riječima redatelja Golovka "napravio dramatizaciju koja je ‘iskočila‘ iz predloška i uvelike se razlikuje od onoga što smo čitali u noveleti i gledali na malim ekranima".

Osim redatelja Gorana Golovka autorski tim predstave čine: dramaturginja Marina Vujčić, scenograf Marin Gozze, kostimograf Mladen Radovniković, skladateljica Nela Bujas Trpković, scenski pokret osmislio je Lev Šapošnikov, a oblikovatelji svjetla i tona su Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 17:17