SPORAN TERMIN

NA ZAHTJEV UDRUGE BRANITELJA ODGOĐENA NOĆ KAZALIŠTA! Jedna od naših najposjećenijih kulturnih manifestacija neće se održati na zakazani datum

Posjetitelji 5. Noći kazališta ispred splitskog HNK
 Vladimir Dugandžić / HANZA MEDIA

Odgođeno je održavanje međunarodne kulturne manifestacije Europska noć kazališta, koja se održava devetu godinu zaredom i to, pored Hrvatske, još u desetak europskih država. Naime, ove je godine Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) uputila je na više adresa zahtjev u kojem traži odgodu datuma održavanja manifestacije koja se tradicionalno održava treće subote u mjesecu studenom. Ove godine bi značilo da se ova kulturna manifestacija poklapa s Danom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. studenog, zbog čega je udruga UHBDR91. zatražila odgodu održavanja Noći kazališta.

Iako je Noć kazališta manifestacija koja je nastala u Hrvatskoj i uspješno se proširila u drugim zemljama te tako predstavlja hrvatski izvozni kulturni proizvod, odgovorne osobe u udruzi UHBDR91. svoj dopis zaključuju riječima: "Međunarodna zajednica nije ništa uradila da se zaustavi krvoproliće u Vukovaru i Škabrnji, pa odakle onda nama „pravo“ da baš na dane najveće tuge i ponosa organiziramo „dane veselja“, kako su si to oni zamislili?"

Na upit Jutarnjeg iz Ministarstva kulture dobili smo informaciju da su danas primili službenu obavijest organizatora manifestacije 'Noć kazališta' o promjeni datuma održavanja manifestacije.

"U obrazloženju organizatora oko promjene datuma održavanja manifestacije, stoji kako se od samog početka manifestacija 'Noć kazališta' održavala treće subote u mjesecu studenome, tjedan dana prije proglašenja laureata Nagrade hrvatskog glumišta koju dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Uzimajući u obzir činjenicu da se ovogodišnji datum „Noći kazališta“ podudara s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, manifestacija će se održati 25. studenog 2017. godine, u znak pijeteta za žrtve".

Za dodatne informacije kontaktirali smo organizatora Noći kazališta, ali do objave ovog članka nismo primili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 18:30