'BILJEŽNICA ROBIJA K.'

Najpoznatiji učenik trećeg razreda stiže u Kerempuh

“Bilježnica Robija K.”, satirička kolumna pisca i novinara Viktora Ivančića, jednog od suosnivača Feral Tribunea, doživjet će scensko uprizorenje, i to u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Premijera je ove nedjelje, a za scensku inscenaciju zadužena je mlada redateljica Marina Pejnović.

Ivančićeva kolumna drsko i beskompromisno udara po najosjetljivijim mjestima hrvatske stvarnosti već trideset i pet godina, i to iz vizure vječnog učenika trećega razreda, lucidnog i hinjeno naivnog Robija K. Sada, pak, kroz teatar prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i aktualnim društveno-političkim temama, koje postaju gorko smiješne pretvorene u situacije na rubu apsurda, donosi ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma.

U predstavi igraju Josip Brakus kao glavni lik - Robi K., Željko Königsknecht u ulozi Dide, Linda Begonja kao Mama uz Filipa Detelića kao Tatu, Ana Maras Harmander i Matija Šakoronja.

Uz redateljicu i autoricu adaptacije Marinu Pejnović, angažiranu u sklopu Kerempuhove inicijative afirmacije mlađe generacije redatelja, autorski tim čine dramaturginja Dina Vukelić, kostimografkinja Petra Dančević, scenografkinja Liberta Mišan, skladatelj Josip Maršić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec te suradnik za scenski pokret Pravdan Devlahović.

Predstava “Bilježnica Robija K.” zamišljena je kao kazališna igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:14