PROMJENE U HNK IVANA PL. ZAJCA

Nova ravnateljica riječke Hrvatske drame Renata Carola Gatica, a novi ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.04.2018. u 17:40

Zagreb, 310315.
Zagrebacko kazaliste mladih, Teslina ulica.
Redateljica Renata Carola Gatica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Renata Carola Gatica

Nova ravnateljica Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci je redateljica Renata Carola Gatica, a novi ravnatelj Talijanske drame glumac i redatelj Giulio Settimo, jednoglasno su, na prijedlog intendanta Marina Blaževića, u srijedu odlučili članovi Kazališnog vijeća, doznaje se iz riječkoga HNK.

Gatica će dužnost preuzeti 1. svibnja, a Settimo 1. rujna, s početkom nove sezone. Dotad će Talijansku dramu voditi obnašateljica dužnosti ravnatelja Leonora Surian Popov.

Oboje su već surađivali s riječkim ansamblima i sudjelovali u projektima Hrvatske i Talijanske drame. Tako je Renata Carola Gatica, redateljica rođena u Argentini, koja godinama živi u radi u Hrvatskoj, režirala predstave "Dugonja, Trbonja, Vidonja“ te upravo premijerno izvedenu predstavu "Naš odgoj“.

Glumac Giulio Settimo, rodom iz Trsta, glumio je u predstavama Talijanske drame "Antigona“ i "La finta ammalata", izvijestio je HNK.

Renata Carola Gatica studirala je na kazališnom odsjeku Filozofskoga fakulteta na Nacionalnom sveučilištu u Cordobi u Argentini. Osnivačica je kazališne kompanije "La Piaf”, gdje je deset godina radila kao redateljica s petnaestak režija i mnogobrojnim gostovanjima na festivalima Latinske Amerike. S navedenom kompanijom 2000. godine otvorila je kulturni centar "Sala K”, gdje je tri godine radila kao umjetnička ravnateljica te poučavala kazališnoj umjetnosti djecu, tinejdžere i odrasle.

Godine 2006. dobila je nagradu grada Cordobe kao najbolja mlada kazališna redateljica. Od 2007. živi i radi u Zagrebu, gdje najčešće surađuje s Teatrom &TD, Dječjim kazalištem "Trešnja", Dječjim kazalištem "Dubrava", Zagrebačkim kazalištem mladih, kazališnom skupinom "Pinkleci", a izvan Zagreba surađivala je sa splitskim Gradskim kazalištem lutaka i riječkim HNK.

Od 2014. godine djeluje u nezavisnom kazalištu "Teatar Poco Loco", gdje na specifičan način istražuje mogućnosti pričanja priča za najmlađe. Za svoj rad osvojila je nekoliko kazališnih nagrada, uključujući nagradu za najbolju režiju na Gavellinim večerima za predstavu „#radninaslovantigona” (ZKM) i nagradu za najbolju režiju na Naj, naj festivalu za predstavu „Alisa u zemlji čudesa” (ZKM).

Giulio Settimo rodio se 1989. godine u Trstu. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2011. na smjeru glume i lutkarstva. Dobitnik je nagrade za najbolji originalni tekst "Palio degli asinelli" 2008. u Trstu. Dobitnik je godišnje dekanove nagrade Umjetničke akademije u Osijeku 2011. te nagrade za animaciju i nagrade dječjeg žirija za najbolju predstavu “Još si zelen” na 46. PiF-u 2013. godine.

Sudjelovao je u mnogim međunarodnim autorskim projektima i predstavama u Hrvatskoj i Italiji.

Od 2012. do 2014. godine radio je kao koordinator kazališta “Teatro Ragazzi - La Contrada”. Godine 2014. nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina za ulogu Početnika u predstavi “Zlatne rukavice” Gradskog kazališta Zorin doma u Karlovcu.

Dosadašnje ravnateljice Talijanske drame Rosanna Bubola i Hrvatske drame Jelena Kovačić otišle su s tih dužnosti zbog osobnih razloga.

Izdvajamo