KAZALIŠNA JESEN

NOVA SEZONA ZAGREBAČKOG HNK Praizvedba komada Mire Gavrana i prvi cjeloviti “Trubadur” glavni aduti

Ravnatelj Drame Ivica Buljan, Miro Gavran i redatelj predstave “Svaki tvoj rođendan” Rene Medvešek
 Željko Puhovski / CROPIX

Drama Mire Gavrana prvi će put biti postavljena u HNK, izvest će se cjeloviti “Trubadur”, a moći će se vidjeti i dva plesna djela slavnog koreografa Angelina Preljocaj. To su samo neke od novosti koje očekuju publiku zagrebačkog HNK, u kojem je jučer najavljen program iduće sezone.

Najbogatija je svakako drama: u planu su dvije premijere i četiri praizvedbe. Tako će publika premijerno vidjeti “Mačku na vrućem limenom krovu” Tennesseeja Williamsa, čiju režiju potpisuje Paolo Magelli, te “Glumicu” Pascala Ramberta, koji je autor teksta i redatelj. Što se praizvedbi tiče, na programu je “Antigona” Slavoja Žižeka redateljice Angele Richter te “I am Europe” redatelja Falka Richtera, nastala u koprodukciji s još dva europska kazališta.

Projekt Bobe Jelčića

Treba istaknuti i autorski projekt Bobe Jelčića “Tri sestre”, koji je radio prema Čehovljevom slavnom komadu, kao i praizvedbu djela Mire Gavrana “Svaki tvoj rođendan”, pisan posebno za HNK, koji će režirati Rene Medvešek.

- Riječ je o djelu koje javnost još ne zna, ali to je zapravo priča o jednoj proširenoj obitelji, koja ima veze s glazbom, a život se promatra iz perspektive doma. Riječ je zapravo o 60 godina nečijeg života - istaknuo je Rene Medvešek, čiji će veliki hit “Tko pjeva zlo ne misli” igrati u HNK i iduće sezone. Osim toga, u programu su i “Peer Gynt”, “Kralj Lear”, “Ciganin, ali najljepši”, “Tri zime”, “Ljudi od voska” te “Ispravci ritma”.

Što se opere tiče, tri su premijere: Rossinijeva “Žena s jezera” Maxa Emanuela Cenčića koja nastaje u koprodukciji s Opera de Lausanne, Verdijev “Trubadur” te Mozartova “Čarobna frula”, čiju režiju potpisuje Krešimir Dolenčić.

- Iako je meni ovo 15. opera koju režiram u HNK, nije to nimalo lak zadatak jer je riječ baš o “Čarobnoj fruli”. No, njen utopijski diskurs je beskrajno moderan i zato sam se radio prihvatio posla - rekao je Dolenčić, čija “Čarobna frula” zadnjih godina igra u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Što se repriznih predstava Opere tiče, tu su “Turandot”, “Ukleti Holandez”, “Adel i Mara”, “Don Carlo”, “La Boheme”, “Ero s onoga svijeta”, “Nikola Šubić Zrinjski” te obje operne “Vještice Hillary”, namijenjene djeci.

Balet ima jednu premijeru i dvije praizvedbe. Što se premijere tiče, riječ je o dvije koreografije slavnog suvremenog koreografa Angelina Preljocaja: “Annonciation” i “La Stravanagza”, koje će biti izvedene pod nazivom “Večer Angelina Preljocaja”. Nije riječ o novim koreografijama: “Annonciation” je premijerno izvedena 1995. godine, dok je “La Stravaganza” premijerno izvedena dvije godine kasnije.

Smrt u Veneciji

Osim Preljocaj, zagrebački ljubitelji plesa moći će vidjeti spoj neoklasike i moderne u baletu “Metropolis”, postavljenom na temelju istoimenog znanstvenofantastičnog romana Thee von Harbou. Za kraju tu su i “Opasne veze”, koje će na scenu postaviti Giorgio Madia, zagrebačkoj publici poznat po koreografiranju “Petra Pana”.

Tijekom sezone bit će izvedeni i “Apoksiomen”, “Sissi”, “Gospoda Glembajevi”, “Labuđe jezero”, “Petar Pan”, “Orašar”, te balet čija nas premijera tek očekuje početkom lipnja - “Smrt u Veneciji”.

- Mnogo je naslova, pa bih zato uputila apel da nam se pomogne da dobijemo dodatnu scenu. Mi više nećemo biti u mogućnosti izvoditi ovakav program, ako se nešto ne promijeni - rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica kazališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:27