'EVITA' U RIJECI

NOVI AMBICIOZNI PLANOVI Argentinka režira mjuzikl o Eviti Peron s kojim HNK ulazi u 2020. godinu

Uspješnica Andrewa Lloyda Webbera u HNK Ivana pl. Zajca imat će dvije premijere - 15. i 16. siječnja

Riječki HNK godinu je završio priznanjem za predstavu riječke Opere “Tosca”, koja je bila uvrštena među najbolje glazbene događaje u 2019. godini prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina Operaclick.com.

Tako se riječka “Tosca”, Giacoma Puccinija u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, a pod ravnanjem maestra Kallea Kuusave, našla u društvu s nekim od najboljih produkcija na svijetu, kao što su milanska La Scala ili newyorška Metropolitan Opera.

U riječkom kazalištu najavljuju i novi mjuzikl s kojim će otvoriti sezonu 2020., naime “Evitu”, o kontroverznoj argentinskoj prvoj dami i borkinji za ljudska prava, o kojoj se često mogu pročitati vrlo oprečna mišljenja. Ulaznice su već gotovo rasprodane, javljaju iz riječkog kazališta, a još jedna uspješnica Andrewa Lloyda Webbera, ponovno pod redateljskom palicom Argentinke Renate Carole Gatice, Evitine sunarodnjakinje, na “Zajčevu” pozornicu stiže s dvjema premijerama, 15. i 16. siječnja.

U ulozi argentinske prve dame izmjenjivat će se Leonora Surian Popov i Elena Brumini, koje će se uhvatiti u koštac s ulogom prepunom izazova. Mjuzikl prati život Eve Peron, rođene Duarte, od siromašnog, ali ambicijama ispunjenog djetinjstva, preko dolaska u Buenos Aires i želje za usponom u filmskom i televizijskom svijetu, pa do braka s karizmatičnim političarom Juanom Peronom i uloge duhovne liderice nacije. Njezin i Peronov uspon počinje njihovim susretom - jedno drugome dali su ključ za uspjeh. Spojila ih je velika nacionalna tragedija, strahovit potres koji je pogodio zapadnu Argentinu.

Peron je organizirao pomoć unesrećenima te pozvao brojne umjetnike na veliki humanitarni festival gdje se susreo i započeo vezu s Evom Duarte. Peron je pobijedio na predsjedničkim izborima, a Eva je postala jednom od najpoznatijih prvih dama u povijesti, a potom i ikonom Argentinaca, Santa Evita - smatrana je sveticom, simbolom emancipacije žena, jednom od najvećih vođa borbe za dostojanstvo radnika.

U procesu izgradnje legende o Eviti, posebice u zemljama izvan Latinske Amerike, važan utjecaj svakako je imao mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea, “Evita”(1978.), te kasnije i istoimeni hollywoodski uradak Alana Parkera (1996.), u kojemu je ikonu glumila ikona - Madonna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:50