'CABARET' U KAZALIŠTU KOMEDIJA

Ovacije za hrvatsku verziju mjuzikla koji je proslavila Liza Minnelli

U prepunom zagrebačkom kazalištu Komedija u subotu je održana premijera mjuzikla “Cabaret” u režiji Dore Ruždjak Podolski, poznate i po višestruko nagrađivanom mjuziklu “Chicagu”. Glavne uloge u hrvatskoj verziji slavnog mjuzikla tumače Dražen Čuček, Renata Sabljak i Ronald Žlabur. Smješten u Berlin početkom 30-ih godina prošlog stoljeća u doba Weimarske Republike i vrijeme rasta nacizma, mjuzikl je mješavina stvarnog života i fikcije u kojem se sjaj, blještavilo i sloboda noćnog života isprepliće s bijedom i siromaštvom stanovništva pogođenog ekonomskom krizom te sve većim strahom pred nadolazećim nacizmom.

Temeljen na predstavi

Doživljaju “Cabareta”, ispraćenog ovacijama, pridonio je orkestar kazališta Komedija pod dirigentskom palicom Dinka Appelta, scenografija za koju je zadužen Ivo Knezović te koreografija koju potpisuje Petra Hrašćanec.

“Cabaret” je, inače, temeljen na motivima kazališne predstave Johna van Drutena “Ja sam kamera” iz 1951., a koja je nastala adaptacijom romana C. Isherwooda “Zbogom, Berlinu”.

Nesretna ljubav

Izvorna brodvejska predstava prikazana je 1966. godine i vrlo brzo je postigla kultni status osvojivši brojne nagrade. Široj publici “Cabaret” je poznat zahvaljujući filmskoj adaptaciji slavnog redatelja Boba Fossea iz 1972. godine s Lizom Minnelli u glavnoj ulozi kabaretske pjevačice Sally Bowles iz Kit Kat kluba čija je nesretna ljubav s mladim američkim piscem Cliffom Bradshawom jedan od glavnih motiva ovog mjuzikla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:33