DRAGOCJENA NAGRADA

POLIMAC Kako je Zrinka Cvitešić uspjela osvojiti London

 AFP
Zrinkina nagrada zapravo ima nevjerojatan značaj kada su hrvatski kazališni glumci u pitanju

U britanskim medijima fotografije Zrinke Cvitešić na crvenom tepihu nisu imale istu težinu kao one Judi Dench, Lesley Manville, Kristin Davis, Gemme Arterton i Hayley Atwell, ali nema veze: za njih je naša glumica novo lice, a njezin mjuzikl “Jednom” još je dugo na repertoaru, pa će se postupno i na nju naviknuti.

Zrinkina nagrada zapravo ima nevjerojatan značaj kada su hrvatski kazališni glumci u pitanju. Naši su operni pjevači i baletni umjetnici zasluženo osvajali svijet, ali i dosta lako jer su glas i pokreti univerzalni. S jezikom je nešto kompliciranije: potrebna je vrhunska dikcija da bi se prikrilo da si stranac, a Zrinki je pomoglo i to što je igrala djevojku češkog podrijetla. Na prste jedne ruke možete pobrojati uspjehe naših glumaca na svjetskim pozornicama, pa je nagrada Olivier tim dragocjenija.









Miodrag Krivokapić pričao je kako su se na izvedbi “Oslobođenja Skoplja” u Los Angelesu na prijelazu 70-ih u 80-e oko njega i i Rade Šerbedžije sjatili oduševljeni agenti, ali su se brzo i raspršili kada su ustanovili da im engleski nije dovoljno dobar.

Ako vas zanima čime se bavi mjuzikl “Jednom”, pogledajte istoimeni film po kojem je predstava napravljena i koji je nagrađen Oscarom za najbolju pjesmu, vjerojatno ga još ima u našim videotekama. Utažit ćete znatiželju, bar do trenutka dok jednom ne budete u prilici vidjeti Zrinkinu izvedbu.

Scena iz filma 'Jednom', po kojem je napravljen mjuzikl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:21