HNK SPLIT

PREMIJERA KOMEDIJE 'KROĆENJE GOROPADNICE' Predstava o “ukroćenoj” ženi koja će progoniti gledatelje

 Matko Biljak

Zadnja dramska premijera HNK u Splitu u ovoj sezoni, “Kroćenje goropadnice” odigrana je u petak navečer. Predstavu je režirao Ivan Plazibat, a protagonistice su mlade glumice Katarina Romac i Ana Marija Veselčić u ulogama Katarine i Bianke te Goran Marković u ulozi Petruccija.

Ova Shakespeareova komedija u vrijeme kad je pisana, što je krajem 16. stoljeća, smatrana je komedijom, no danas je ona zapravo na granici horora. Priča o muškarcu koji se ženi osobom koja ta brak odbija, da bi je potom “ukrotio” i sveo na objekt, omiljeni je predmet feminističke kritike. Iako više od četiristo godina star, ovaj kazališni komad stavlja pred publiku motive i dramaturške pravce koji pobuđuju vječna kazališna pitanja. Upozorava na rodne i spolne predrasude, a na nama je da se pitamo kako ih je suvremenost riješila. U društvu koje Shakespeare portretira muškarac i žena su socijalne uloge, brak je poslovna transakcija u kojoj je točno određena uloga žene, a muškarac je muževniji ako više dominira nad svojom suprugom. Očevi su dominantne figure koje tlače svoju djecu - zapravo je okrutnost jedna od važnih tema ove priče, a cijelo vrijeme nam je skrenuta pozornost na pokretač svijeta toga doba: novac.

Priča prati dvije sestre, goropadnicu Katarina i slatkicu Biancu, koje su izložene pogledima u nasilnom muškom svijetu ove predstave. Ljubav, oko koje se natječu njihovi prosci, izlika je za proračunate novčane transakcije oca Baptiste. Suvremena adaptacija ovoga komada govori o toj slobodi kao o neukroćenim predjelima divljine, ulice, grada.

- Htio sam stvoriti dojam grubog života koji će gledateljima ostati u pamćenju i progoniti ih i par dana kasnije. Radili smo na tome da dijelove teksta koji su bili nejasni približimo glumcima i inzistirali smo na jasnoći jezika. Ovaj komad ima nekakav ritam splitskih ulica, ludila, turističke sezone... Kostimografski i scenografski je riječ o suvremenoj predstavi, koju nosi mlada glumačka ekipa. Nadam se da će publika osjetiti tu energiju - rekao je Plazibat.

U predstavi glume i Filip Radoš, Marjan Nejašmić Banić, Nenad Srdelić, Pere Eranović, Stipe Radoja, Nikša Arčanin, Luka Čerjan i Vicko Bilandžić. Autorski tim, pored redatelja Plazibata i dramaturginje Mile Pavičić, čine scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Ana Marin i skladatelj Damir Šimunović, za scenski pokret odgovoran je Damir Klemenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:16