VERONIKA DURBEŠIĆ

PREMINULA DIVA DOMAĆE KAZALIŠNE SCENE Glumila je u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama, imala je poseban dar za komične uloge

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.03.2020. u 16:57

Zagreb, 241116. 24. Dodjela Nagrada hrvatskoga glumista u Hrvatskom narodnom kazalistu.
Na fotografiji: Veronika Durbesic - Nagrada za svekoliko umjetnicko djelovanje.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

 

Kazališna, televizijska i filmska umjetnica Veronika Durbešić preminula je u subotu, 7. ožujka u Zagrebu u 76. godini.

Veronika Durbešić rodila se 4. veljače 1945. u Zagrebu.

Klasičnu gimnaziju završila je u Splitu. Na Pedagoškoj akademiji u Rijeci diplomirala je engleski, hrvatski i ruski jezik, a 1973. godine diplomirala je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Još tijekom studija glume vrlo se aktivno angažirala u zagrebačkim kazalištima - Teatru &td, Dramskom kazalištu Gavella te u kazalištu Komediji, koje joj je 1974. godine postalo matična kuća.

Sudjelovala je i u radu ansambla za suvremene glazbene tendencije ACEZANTEZ  pod ravnanjem Dubravka Detonija. Rad u tom ansamblu nastavila je i kasnije, redovito gostujući s njima u raznim europskim zemljama i SAD-u.

Tijekom dugogodišnje karijere nastupila je u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama, u kojima je posebno do izraza dolazio njezin dar za komične uloge.

Među ulogama posebno se ističu ona Nežike u predstavi "Matiček se ženi" A. T. Linharta, Galamiti F. Jane u Komedijinoj predstavi "O'Kaj" (Senker, Mujičić, Škrabe), Junone u "Orfeju  u podzemlju" (Halévy, Crémineux, Offenbach) te uloga Mareille u monodrami "Happy New Year" Simone de Beauvoir.

Glumila je i u Gundulićevoj "Dubravki", predstavi "Car Franjo Josip u Zagrebu" Milana Grgića i Alfija Kabilja, "Ordenu" Georgesa Feydeaua i "Kidaj od svoje žene" Raya Cooneyja.

Od televizijskih uloga najzapaženije su one iz serija "Tražim srodnu dušu" Berislava Makarovića, "Putovanje u Vučjak" Ive Štivičića i Eduarda Galića i "Klupa na Jurjevskom" Ivice Ivanca i Zvonimira Bajsića.

Bila je i suradnica na Odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Godine 1996. odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a 2016. godine dobila je Nagradu Hrvatskoga društva dramskih umjetnika za svekoliko umjetničko djelovanje za područje operete i mjuzikla.

"Glumac je poeta jednoga grada, on je lučonoša. Glumca se ne može platiti, mi sami sebe plaćamo, mi na ovoj sceni moramo biti, a ta nagrada dokazuje da je moj život imao smisla", poručila je Veronika Durbešić primajući tu nagradu.

Ministrica kulture izazila sućut u povodu smrti glumice Veronike Durbešić

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je u ponedjeljak sućut u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime u povodu smrti glumice Veronike Durbešić, čijim je odlaskom hrvatska kultura ostala bez osobite umjetnice.

"U ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime upućujem izraze najdublje sućuti zbog odlaska gospođe Veronike Durbešić, čija je dugogodišnja karijera obilježena nezaboravnim nastupima u komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama te 2016. ovjenčana nagradom Hrvatskoga glumišta za životno djelo.

Njezin scenski angažman ostat će upamćen po vrsnom vokalu, snažnim interpretacijama i nepresušnoj energiji koju je usmjerila i na brojna gostovanja diljem Hrvatske i svijeta, a njezinim odlaskom hrvatska kultura ostala je bez osobite umjetnice i iznimne osobe", navodi u brzojavu sućuti ministrica kulture.

 

Izdvajamo