DUBROVAČKE LJETNE IGRE

PRVA MINISTARSKA ZADAĆA ZLATKA HASANBEGOVIĆA Dubrovnik u znaku jakog glazbenog programa s nastupima Cure, Pogorelića i Bečke filharmonije

Dubrovnik, 250815.Uoci vecerasnjeg zatvaranja 66. Dubrovackih ljetnih igara na prostoru ispred crkve Svetog Vlaha dodijeljene su tradicionalne Nagrade Orlando za umjetnicke domete u ostvarenju programa igara.Foto: Niksa Duper / CROPIX
 Niksa Duper/ CROPIX / CROPIX
"Dolazim ovdje u svojstvu prve ministarske zadaće. Dubrovačkim je ljetnim igrama Ministarstvo pružalo svaku moguću potporu, a pružat će je i dalje jer su Igre najznačajniji festival u zemlji, ali i u međunarodnom okruženju", izjavio je ministar Hasanbegović

Ovogodišnje 67. Dubrovačke ljetne igre, barem po programu koji je jučer objavljen, zadovoljit će sve koji vole mirno i ugodno gledanje i slušanje, bez suvišnih uzbuđenja.

Nakon što je intendant Mladen Tarbuk predstavio program, potporu na konferenciji za medije izrazio je i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac te župan Nikola Dobroslavić. Dramska premijera bit će - u počast 400. godišnjice Shakespeareove smrti, “Otelo”, na Lovrijencu. Tu je i Goldonijeva “Kafetarija” na Stradunu. Doduše, i Shakespeare se može postaviti na razne načine, ali Ivica Boban, koja ga režira na Lovrijencu, poznata je po suptilnosti i preciznosti svog režijskog prosedea, ali nikako i angažiranog i provokativnog. Možda kakve intelektualne provokacije možemo očekivati od “Kafetarije” Vinka Brešana? Nadamo se!

Shakespeare i Goldoni

Glazbeni program je bogat, a odmah na početku Igara glazbeni program otvara veliko ime, tenor José Cura, koji će na svečanom otvorenju u režiji Ivana Miladinova nastupiti i kao dirigent i kao pjevač, a odmah dan nakon, 11. srpnja., ispred crkve Sv. Vlaha na gala koncertu izvest će najpoznatije operne arije. Novost u programu, izlazak izvan zidina, najavio je Mladen Tarbuk.

Veliki meksički pijanist i dirigent Enrique Bátiz klavirski recital držat će u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a prošlogodišnji će dobitnici Orlanda, Kvartet Henschel, nastupiti u Pinakoteci sv. Nikole u Cavtatu. “Ako bude novca, nadamo se da ćemo moći najaviti i nove dramske premijere”, rekao je Tarbuk.

U bogatom glazbenom programu dominiraju klavirski recitali; nastupit će Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella, mladi Andrew Tyson (dobitnik nagrada Queen Elisabeth 2013. i Geza Anda 2015 u Zürichu) i Aljoša Jurinić, ali i Matija Dedić s koncertom posvećenom Arsenu Dediću. Violinist Stephen Waarts laureat je natjecanja Queen Elisabeth te Menuhin natjecanja 2014. godine, dok je ruski pijanist Andrej Gugnin u 2104. osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Ludwig van Beethoven u Beču... Među mnogim talentiranim mladim umjetnicima tu je i naš Aljoša Jurinić, finalist 17. međunarodnog pijanističkog natjecanja Frédéric Chopin u Varšavi 2015. godine.

Dramska gostovanja su Molièreov “Umišljeni bolesnik” u režiji Krešimira Dolenčića, Sofoklova “Antigona – 2000 godina kasnije” Teatra Ulysses i koproducenata, a iz ZeKaeMa dolazi suvremeni komad “#radninaslovantigona” argentinskog autorskog tima J. Sequira i L. Delprato u režiji Renate Carole Gatice. Radnja se zbiva u Tebi, potresenoj terorističkim napadom, a mlada internetska aktivistkinja Antigona pokušava raskrinkati urotu iza te tragedije...

Gostovanja

Program Pisci na igrama dovodi Matu Matišića, Milanu Vuković Runjić, Igora Zidića i, u režiji Ivana Miladinova, “Dvanaest hodočasnika” G. G. Marqueza.

Za ljubitelje baleta tu je “Preludij za poslijepodne jednog fauna” Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga i “Carmen” u aranžmanu Rodiona Ščedrina i koreografiji Valentine Turcu.

Ministar kulture Hasanbegović: Igre su najznačajniji festival u zemlji

Zlatko Hasanbegović i Mladen Tarbuk (foto: DLJI)

- Dolazim ovdje u svojstvu prve ministarske zadaće. Dubrovačkim je ljetnim igrama Ministarstvo pružalo svaku moguću potporu, a pružat će je i dalje jer su Igre najznačajniji festival u zemlji, ali i međunarodnom okruženju. Nadam se boljoj i uspješnijoj suradnji s vodstvom ove ustanove kako bi u programu ponudili ono najbolje od hrvatske kulture. Čekamo i odluku o tome hoće li Dubrovnik ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture 2020. Potpisivanjem Kotorske inicijative u kolovozu prošle godine Dubrovačke ljetne igre potvrdile su svoje središnje mjesto u hrvatskoj kulturi i tako treba ostati - poručio je ministar Hasanbegović.

Intendat Mladen Tarbuk osvrnuo se i na financiranje festivala, požalivši se kako je Hrvatska turistička zajednica financiranje festivala prošle godine sa 200 spustila na samo k 50 tisuća kuna, jer su Igre, posebice u svom glazbenom dijelu, okrenute i turistima. (B. L.)

NAPAD LUMBAGA Mani Gotovac nije bila na predstavljanju

Na predstavljanju programa Ljetnih igara nije bila odgovorna za dramski program Mani Gotovac, koja je samo večer prije predstavila svoj novi roman Dubrovčanima. Na naše pitanje zašto nije bila na presici, rekla je da je dobila napad lumbaga. Morali smo zaključiti da je to bio kratkotrajni napad, jer je već jutro nakon promocije knjige snimljena kako šeta Pilama.

Na pitanje izbjegava li to možda novog ministra kulture, ignorira li ga, izjavila je da se na Igrama ne bavi politikom, nego kulturom, dok je našu primjedbu da je vrijeme u kojemu se svatko mora baviti i politikom, odgovorila da se politikom bavi u svojim knjigama.

Što se tiče dramskog programa, izjavila je da ga ima 30 posto više nego lani, i to sve amblematska djela Igara, “Otelo”, “Kafetarija” i “Dubrovačka trilogija”, plus iznenađenja poput Marqueza u dramskom obliku te, primjerice, Milane Vuković Runjić. (M.D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:21