TKO ĆE NA ČELO KAZALIŠTA?

Raspisuje se novi natječaj za kandidata za ravnatelja Gavelle?

 Berislava Picek / CROPIX

Kazališno vijeće Gavelle na čijem je čelu Mani Gotovac, kako doznajemo, preksinoć se nije uspjelo usuglasiti oko kandidata za ravnatelja tog kazališta.

Naime, ni jedan od kandidata koji su se prijavili na natječaj raspisan 11. listopada ove godine - Boris Svrtan, Robert Kurbaša, Saša Broz te Siniša Ružić, nije uspio dobiti potrebna tri glasa da bi bio predložen Gradskoj skupštini.

Usto, u tijeku su još neke izmjene jer je dijelu članova Kazališnog vijeća prije nekoliko dana istekao mandat, a uskoro bi trebali biti imenovani novi članovi.

Peticija iz kuće

Kazališno vijeće ima pet članova od kojih su dvoje - Enes Vejzović i Mladen Šoškić - predstavnici kazališta, dok su ostali troje predstavnici osnivača koje imenuje Skupština grada Zagreba, a to su predsjednica Vijeća Mani Gotovac te Kostadinka Velkovska i Drago Topolovec. Upravo je njima troma istekao mandat, a jedan od novih članova u Kazališnom vijeću Gavelle mogao bi, navodno, biti Zijad Gračić. Izbor novog ravnatelja tako će se odužiti, što i ne bi trebao biti neki problem jer mandat sadašnjem ravnatelju Borisu Svrtanu traje do listopada 2018. godine. No, ono što slijedi vjerojatno će biti poništenje sadašnjeg natječaja.

- Kazališno vijeće u novom sastavu moglo bi ponovno birati među prijavljenim kandidatima, no s obzirom na situaciju u Gavelli, te peticiju i nezadovoljstvo koje je protiv kandidature Roberta Kurbaše iskazao ansambl Gavelle, vjerojatno će se ići na raspisivanje novog natječaja - rekao je izvor upućen u kazališna zbivanja.

Optužbe iz dvaju tabora

Zbog izbora ravnatelja Gavelle, podsjetimo, već duže vrijeme vodi se pravi “rat”. U javnost su stizale međusobne optužbe iz dvaju tabora - onog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te HDZ-a, jer je svaka strana zastupala svog kandidata.

U kuloarima se navodilo da Bandić gura sadašnjeg ravnatelja Borisa Svrtana koji je želio još jedan mandat na čelu Gavelle, dok se iz krugova bliskih Bandiću govorilo kako HDZ vrši pritiske da se za novog ravnatelja izabere glumac Robert Kurbaša, inače i član te stranke. No, iz HDZ-a su nedavno opovrgnuli te informacije i poručili da se vodstvo zagrebačkog HDZ-a zalaže za depolitizaciju kulturnih, zdravstvenih i sportskih ustanova te da će podržati odluku Vijeća.

A upravo je kandidatura Kurbaše za ravnatelja Gavelle izazvala val nezadovoljstva u tom kazalištu, čiji je dio zaposlenika Kazališnom vijeću uputio i peticiju, navevši i kako “Kurbaša ne poznaje stanje u Gavelli te je nije sposoban voditi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:00