IZBOR NOVOG RAVNATELJA

RAT ZA GAVELLU Ansambl potpisao peticiju protiv Kurbaše jer 'nije kompetentan', a za vlast se bore Bandić i HDZ; Mani Gotovac obratila se glumcima

Robert Kurbaša, Boris Svrtan, Mani Gotovac
 HANZA MEDIA
 

Zbog izbora ravnatelja zagrebačkog dramskog kazališta Gavella u kuloarima se, navodno, vodi pravi “rat”. S obzirom na to da sadašnjem ravnatelju, glumcu Borisu Svrtanu, u listopadu sljedeće godine istječe četverogodišnji mandat, za tu je funkciju sada prijavljeno četvero kandidata: Svrtan za još jedan mandat, Saša Broz, Siniša Ružić te Robert Kurbaša.

Osim što bi ovaj izbor, kako doznajemo, mogao postati novi kamen spoticanja između zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a, ovih dana ansambl GDK Gavelle iskazao je iznimno nezadovoljstvo prijavom glumca Roberta Kurbaše na natječaj za novog ravnatelja, zbog čega su svi članovi, osim Anje Šovagović Despot, potpisali peticiju koju su preusmjerili kazališnom vijeću.

Kako u njoj stoji, nezadovoljstvo njegovom kandidaturom proizašlo je iz činjenice da je svoj program dostavio na samo dvadesetak stranica, vrlo rijetko i neuvjerljivo napisanih. “Na mjestima je program faktografski i gramatički netočan“, stoji u peticiji, te su glumci zbog toga zaključili da je “vidljivo da Kurbaša ne poznaje stanje u Gavelli te je nije sposoban voditi”. Robert Kurbaša na ovakve optužbe nije htio odgovoriti te je rekao da ne planira davati nikakve izjave minimalno do idućeg tjedna.

Pobuna tehničara

Utjecati na izbor novoga ravnatelja htjeli bi i tehnički radnici u kazalištu. Njih 34 od sveukupno 40 također je apeliralo kazališnom vijeću, navodeći svoju želju da trenutni predsjednik Boris Svrtan i ostane na svojoj poziciji.

Odluku o ravnatelju donosi Gavellino Kazališno vijeće, čiji su članovi Mani Gotovac (predsjednica), Enes Vejzović (potpredsjednik) te Kostadinka Velkovska, Drago Topolovec i Mladen Šoškić.

Prema pravilima, kandidata odabire peteročlano Kazališno vijeće, no da bi on bio imenovan ravnateljem treba ga potvrditi Gradska skupština. Ako se to ne dogodi, gradonačelnik Bandić ima pravo na šest mjeseci imenovati vršitelja dužnosti.

Tako su se među HDZ-ovcima mogle čuti dvojake informacije - od onih da Bandić gura Svrtana pa do toga da gradonačelnik pokušava stvoriti kaos kako uopće ne bi došlo do imenovanja ravnatelja i kako bi on dobio priliku imenovati vršitelja dužnosti.

Svrtan, kako kaže, u drugom mandatu, namjerava stvoriti pretpostavke za jedno propulzivno, dinamično, živo i glumački punokrvno kazalište, kakvo je GDK Gavella bilo u svojim najsjajnijim danima.

-Otvorit ću Scenu 121 u novoj dvorani, revitalizirati scenu Mamut, uvesti klimu u veliku dvoranu i brojna građevinski naizgled sitna poboljšanja koja će Gavelli pametnim rasporedom i organizacijom pet mogućih prizorišta otvoriti i brojne nove mogućnosti. Imam dovoljno energije da ovdje stvorim novo kulturno srce grada - objasnio je trenutni ravnatelj Svrtan svoje planove za budućnost Gavelle.

Kada je riječ o političkim intervencijama u izbor, komentirao je: “Vlado Gotovac je rekao: ‘Politika uopće ne spada u područje mojih interesa, ali obuhvaća i njih i mene.

Podvale i urote

To je paradoks posvemašnje politizacije’. Tog je velikog čovjeka jedan ‘hrvatomjer’ i novinar nižih medijskih nagona nazvao ‘donjom mjerom hrvatstva’. No to više govori o takvima i njihovim metodama koje spadaju u 1945. godinu - montaže, podvale i urote. No one će izaći na svjetlo dana, kao što će to ubrzo i hrvatsko kazalište. Vjerujem u demokratske mehanizme koji na kraju moraju prepoznati ono što je u kratkom vremenu postignuto i ono što je misija i vizija budućnosti ovoga velikog malog kazališta koje je uvijek bilo svjetionik hrvatske kulture“.

Demokratski mehanizmi

Od peticije protiv Kurbaše se ogradio. “Želim istaknuti da ja nemam nikakve veze s bilo kojom peticijom koja se potpisuje i to je, mogu reći, uobičajena pojava u predizbornim igrama i igricama. U njoj ne sudjelujem, samo inzistiram na pravnoj proceduri i sprječavanju manipulacija bilo koje vrste i predznaka. Na kraju će, uvjeren sam, pobijediti dobro. Jer sve se negdje bilježi i vraća. I dobro i zlo.”

S druge strane, iz krugova bliskih Bandiću stižu optužbe kako HDZ vrši pritisak da se na funkciju ravnatelja postavi Robert Kurbaša. Riječ je o glumcu koji je i politički aktivan s obzirom da je član HDZ-a, a poznat je i po tome što je još u vrijeme Tomislava Karamarka vodio predizborne i razne druge skupove te stranke.

U HDZ-u, međutim, opovrgavaju informacije i ističu da nije bilo intervencija za Kurbašu. Saborski zastupnik i zastupnik u Skupštini grada Zagreba, HDZ-ov Ivan Ćelić kaže da se “vodstvo zagrebačkog HDZ-a zalaže za depolitizaciju kulturnih, zdravstvenih i sportskih ustanova”.

- Premda politika prožima sve pore našeg društva, prednost želimo dati struci. U tom kontekstu, želim opovrgnuti nagađanja oko izbora ravnatelja kazališta Gavella i navodnih pritisaka HDZ-a, što je notorna laž. Kao zastupnik u Gradskoj skupštini i tajnik zagrebačkog HDZ-a jamčim da ćemo, kao i dosad, podržati odluku Kazališnog vijeća. Apeliram na članice i članove Kazališnog vijeća Gavella da ne podlegnu političkim pritiscima, nego da odaberu najstručnijeg i najkompetentnijeg kandidata - rekao nam je Ćelić.

Predsjednica Gavellina Kazališnog vijeća, Mani Gotovac, rekla nam je jučer da nju u izboru ravnatelja zanimaju isključivo kazališni programi te dug, ozbiljan i temeljit razgovor s četvero kandidata koji su se prijavili.

- Ostalo me ne zanima. Sa mnom o tome nitko nije razgovarao, niti me je što pitao. Pa nismo više u Mrduši Donjoj. Istina, voljela bih da su se na natječaj za kazalište kakvo je Gavella prijavili kandidati s jačom kazališnom biografijom, kao što su, primjerice, Krešimir Dolenčić ili Ivica Buljan - rekla je Gotovac.

Podrška Grada

Inače, prema informacijama, najviše šansi za ravnateljsku poziciju, navodno, ima Boris Svrtan. Upućeniji tvrde da Svrtan, bez obzira na Bandićeve “igre”, ima podršku zagrebačkoga gradonačelnika za imenovanje, kao što ju je imao i kad je prvi put postavljen. Svrtan, koji je član ansambla Gavelle još od 1989., na ravnateljskoj je funkciji od listopada 2014., a njegovo su imenovanje, nakon što ga je Kazališno vijeće Gavelle prethodno jednoglasno predložilo, tada potvrdila 33 zastupnika zagrebačke Gradske skupštine.

Jedina kandidatkinja od njih četvero, Saša Broz, nije htjela komentirati političku dimenziju cijeloga slučaja, ali se osvrnula na osobne motive koji su nju potaknuli na kandidaturu. - To je za mene ne samo veliki umjetnički, već i životni izazov. Moja profesionalna iskustva u različitim granama umjetnosti, kao i vođenje kulturnih institucija, bili su okidač u donošenju odluke o prijavi na ovaj natječaj - izjavila je Broz.

Siniša Ružić, također jedan od kandidata, smatra da je njegova najveća prednost što je u Gavelli 19 godina zaposlen kao glumac, a i što se obrazovao za umjetnički menadžment i upravljanje. - Nudim bolji sustav organizacije rada, bolju komunikaciju i nagrađivanje. Želim snažan razvoj odjela marketinga i prodaje, intrigantne teme i autore. Svakoj politici koja će odlučivati želim dovoljno mudrosti da sačuva ugled – prokomentirao je političku situaciju Ružić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:11