KAZALIŠNI FESTIVAL

RUTA, festival regionalnih kazališta na Brijunima, u sklopu 21. sezone Ulyssesa

scena iz predstave Iskoristi i odbaci me
Gostuju beogradski i skopski dramski teatar, Kamerni teatar 55, Mestno gledališče ljubljansko, Gradsko pozorište Podgorica

Od petka, 13. do 25. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu gostuju od kritike i publike hvaljene predstave iz Beograda, Sarajeva, Skoplja, Ljubljane i Podgorice. Gostovanje se odvija u sklopu RUTE - Regionalne unije teatara Grupa Triglav.
Riječ je o mreži partnerskih kazališta iz gradova zemalja regije koju uz kazalište Ulysses još čine Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Mestno gledališče ljubljansko, Gradsko pozorište Podgorica i Dramski teatar Skoplje.
Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za suradnju između kazališta u regiji, kako bi se potaknula interakcija, kako između profesionalaca iz kazališne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom kazališnom produkcijom iz susjednih zemalja.

image
scena iz predstave Don Kihot


RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima - domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta. Prva etapa festivala održana je u prosincu 2019. u Beogradskom dramskom pozorištu, a domaćin ovoljetne etape je kazalište Ulysses.


Na svečanom otvaranju 13. kolovoza Ulysses će izvesti svoju kultnu predstavu, shakespearova „Kralja Leara“ u režiji Lenke Udovički. Kralja Leara, kao i niz godina do sada, u toj predstavi igra Rade Šerberdžija.

image
Scena iz predstave Čudesna terapija

Nakon toga slijede gostovanja partnerskih kazališta.


Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis predstavit će se brijunskoj publici 17. kolovoza s predstavom „Don Quijote“ po motivima Cervantesa u režiji Andrása Urbána, Mestno gledališče ljubljansko 19. kolovoza s predstavom Ize Strehar „Iskoristi i odbaci me“ u režiji Gregora Grudena, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva 21. kolovoza s predstavom Vedrana Fajkovića „Pozorište za početnike“ u režiji Admira Glamočeka, a Dramski teatar Skoplje 23. kolovoza s predstavom Daniela Glattauera „Čudesna terapija“ u režiji Dimče Nikolovskog.

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište koje će 25. kolovoza izvesti predstavu „Ružni, prljavi, zli“ Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički.

image
scena iz predstave Ružni, prljavi, zli
Dragana Udovicic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:45