OGLAS

Saša Anočić: Tražim novu dramu, napisanu kao život

 Igor Sambolec/Cropix
Saša Anočić, ravnatelj kazališta Trešnja, objavio oglas kojemu traži tekst. Najboljem tekstu ponudit će se otkup i bit će postavljeno na sceni kazališta

Traži se super tekst, ne stariji od dvije godine, ali za one od 12 do 18 godina, s dobrim uvidom u društvo i odličnim kontaktom s prirodom, neka bude seksi, neka govori a može i imati seksa ali ne može biti prostački, neka bude za mlade, neka govori o bullingu, i svakako o ljubavi, neka bude kao život, veseo i nasmijan, smrtno ozbiljan, neka ne mulja oko alkohola i droge, ali neka bude trezven, neka ne ignorira internet i ima preporuku za fejs, neka ga napiše netko tko nema veze u kazalištu, ali da ne bude bez veze i neka tekst bude za po doma i na scenu.

Trešnjina kuhinja

U pet kopija, do kraja listopada, poslati na adresu Trešnje. Rezultati do sredine studenog, a premijera nešto kasnije, u proljeće.

Ovako nekako sam zapamtio glavne karakteristike natječaja što ga je nedavno na svojim internet stranicama postavilo kazalište “Trešnja” ne bi li izbjeglo klasičnu situaciju u kojoj se tekst za novu predstavu, onako jednostavno, skine s neke police i nakon dogovora s autorom, postavi na scenu.

- Novo je doba, novi su način izražavanja i pomislili smo kako ideja o oglasu kojim tražimo novi tekst od nekog novog autora može biti dobra jer računamo da ćemo dobiti nešto sasvim svježe - kaže Saša Anočić, ravnatelj kazališta Trešnja o akciji koju je pokrenuo u svom kazalištu.

Zrinka Šamija Rajković, šefica propagande, kaže da im je ideja bila pružiti šansu mladim dramaturzima, ali i pozvati sve koji misle da mogu napisati dobar kazališni komad, bez obzira na to jesu li se do sada bavili kazalištem ili tek kao gledatelji odlazili u njega.

Najuspješnijii će biti otkupljen i postavljen na sceni. Saša Anočić proriče kako će natječaj imati lijep završetak.

Stotine malih glumaca

Namjerava pokrenuti i večernju scenu Trešnje te otvoriti i druga vrata kazališta, pozvati publiku da sudjeluje u životu kazališta, ponuditi djeci da o kazalištu uče kroz plesne i dramske radionice.

- Na televiziji sam vidio djevojku od 17 godina koja je otvoreno rekla da u životu nije pročitala ni jednu knjigu - spomenuo je u razgovoru, i to je situacija protiv koje se želi boriti kazalištem. Uključit će glumce u dodatni rad s djecom, pa će Zagreb dobiti nekoliko stotina malih glumaca.





Oglas za Trešnju

- za mlade od 12 do 18 godina

- autor do 40 godina, ali može i stariji

- tekst ne smije biti stariji od dvije godine

- tema koja okupira adolescenciju (bulling, droga i alkohol, konflikti, ispitivanje osobnih granica, buntovništvo, istraživanje svijeta i seksualnog identiteta, ljubavi, facebooka...)

- tekst poslati u pet kopija do 29. 10. 2010.

- prvonagrađeni tekst, ako ga bude, bit će otkupljen i postavljen na sceni Trešnje, režirat će Anja Suša

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:10