ALTERNATIVNO KAZALIŠTE

'SIJEŠ ZA BUDUĆNOST' Bivša pacijentica psihijatrije u Vrapču izvodi monodramu o svojih osam hospitalizacija

 Zoran Kulušić - Neral
Predstava kombinira subjektivni pogled ispovjedačice s faktografskim podacima poduprtima dokumentacijom

Glazbena monodrama 'Siješ za budućnost' Maje Ujević u režiji Irene Čurik dovodi izvedbu dokumentarne ispovijesti o osam hospitalizacija na psihijatrijskom odjelu bolnice Vrapče, koju je napisala i izvodi bivša pacijentica.

Njezin stil je poetično-nadrealistički, ona suprotstavlja iskustvo institucionalne marginalizacije i sankcionirane društvene neprilagođenosti doživljaju ljubavne epizode kao mogućnosti ponovne društvene integracije.

Svjedočanstvo sa hospitalizacija sastoji se od opisa psihotičnih epizoda, otpusnih pisama, dijagnoza i recepata s psihijatrijskih seansi, bolničkih i privatih, video materijala snimljenih u psihozi, opisa pokušaja samoubojstva te narativa privatnog života između pojedinih hospitalizacija. Predstava kombinira subjektivni pogled ispovjedačice s faktografskim podacima poduprtima dokumentacijom kao realnim i dokaznim materijalom.

'Siješ za budućnost' (naslov preuzet iz talijanskog dnevnog horoskopa) je u jednakoj mjeri proizvod fikcije, koliko i dokumentarno prenesene stvarnosti. Redateljica Irena Čurik diplomirala je dramaturgiju na ADU u Zagrebu 2010. godine, autorica je kazališnih predstava u Teatru &TD 'Je n'ais plus d'idées' (2008.), ‘Disleksija’ (2010.), ‘Sutra, sutra’ (2011.), '_replacements for Years of refusal' (2012.), 'There was no news anymore' (2012.) i 'More beauty, less beauty' (2013.), a od 2014. umjetnička je voditeljica Festivala alternativnog kazališnog izričaja FAKI.

Pretpremijera se održava danas u 21 sat u AKC Medika (Pierottijeva 11), a premijera 20. studenog u 21 sat, dok su izvedbe 21.11., 22.11. i 27.-29.11.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:47