SKANDAL U CELJU

SLOVENSKI GLUMAC JAVNO SE ISPRIČAO ZBOG PLAGIRANJA Svoj postupak opravdao depresijom koja mu se zadnjih godina samo pogoršavala

 Profimedia, Caia Image

Slovenski glumac i redatelj Boris Kobal ispričao se kazalištu iz Celja i javnosti jer je kazališno djelo talijanskog dramatičara preveo i 'prodao' slovenskom kazalištu kao vlastiti autorski rad čime je izazvao kulturni skandal i ugrozio svoj ugled glumca, redatelja, a za sve je okrivio depresiju od koje je obolio.

"Želim se ispričati slovenskoj javnosti što sam prijevod drugog autora potpisao svojim imenom, što je bilo krivo, a krivo je i to što sam sve do sada šutio, ne pojasnivši što se događalo, umjesto da sam odmah preuzeo odgovornost", napisao je Kobal u izjavi za javnost koju su u srijedu prenijeli slovenski mediji.

Kobal se lani prijavio na natječaj za najbolju izvornu slovensku komediju, nakon čega je njegov tekst "Profesionalci SP" kazalište iz Celja uvrstilo u svoj repertoar i njemu isplatilo predviđenu nagradu od 13.000 eura.

Nakon otkrića da je riječ o plagijatu i da je Kobal vlastitom prijevodu talijanske komedije "La prova generale" dramatičara Alda Nicolaia dodao samo nekoliko rečenica, kazalište je skinulo komad s repertoara nakon nekoliko izvedbi, a plagijatora kazneno prijavilo.

Prevara je otkrivena kada je jedan slovenski ljubitelj kazališta u Veneciji pogledao predstavu originalne talijanske komedije koja ga je neodoljivo podsjetila na uprizorenje u celjskom kazalištu te je javnos obavijestio o svojim sumnjama.

Kobal se u izjavio pokušao opravdati objašnjenjem da se zadnjih godina našao u problemima zbog kojih je pao u tešku depresiju i izolaciju.

"Onima koji se pitaju kako sam u svojoj 63. godini mogao počiniti nešto tako neprihvatljivo naveo bih kao razlog tešku osobnu nevolju u kojoj sam se našao", rekao je.

"Teatar mi je pružio dosta satisfakcije, ali mi je potpuno oduzeo privatnost jer sam zbog njega zanemario dio svog života. Zato sam, usamljen i ogorčen, prije više godina pao u tešku depresiju zbog čega sam morao potražiti pomoć", sročio je Kobal u izjavi.

Navodi da mu se unatoč zatraženoj pomoći depresija "zadnjih godina samo pogoršavala".

Svjestan posljedica svog čina Kobalje naveo da je oštećenom kazalištu već vratio novac primljen za predstavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:22