PREMIJERA U GAVELLI

Sve je bilo ugođeno za trijumf glavne glumice. No, uzalud

ZAGREB - Premda je odigrala 40-ak glavnih uloga u kazališnim predstavama, Anja Šovagović Despot ostaje drugorazredna dramska glumica. Pokazala je to, posve jasno, i zaigravši, u režiji slovenskoga gosta Same Streleca, glavnu ulogu u “Duhu” Amerikanke Margaret Edson (49), akademske građanke i tete u vrtiću. Naime, glumici ne sporimo životni elan, razvijen dar za samoprezentaciju, dobar sluh... Međutim, upravo je skandalozno koliko je loše, a već nakon dobrih sat vremena glume, izrecitirala pjesmu Johna Donnea o smrti.

Dječja pjesmica

S hinjenom patetikom, tobože kao da su joj ti stihovi dosadni jer su joj vrlo dobro poznati, a glas teče dvotaktno, u iritantnoj intonaciji dječje pjesmice “išo medo u dućan”.

A posrijedi je ključan trenutak predstave, u kojem ona što umire od raka jajnika, doktorica književnosti Vivian Bearing, glavni lik te samo vješto prikrivene monodrame, čita stihove genijalnog engleskog pjesnika iz 17. stoljeća, kojem je posvetila cijeli svoj život i postala, eto, 48-godišnja usidjelica na smrtnoj postelji.

Fino ugođena režija

No, zato u prvi plan izlazi njezina neobična glava. Lik je pod kemoterapijom, pa mora biti ćelava. Neka zbilja ozbiljna glumica iskoristila bi ovu ulogu da obrije glavu. Međutim, Anja Šovagović Despot kosu je prekrila gumenim kalupom, pa izgleda poput Klingonca.

Radnja teče tako što denuncira okrutnost bolničkog sustava. Umiruća profesorica u rukama je dvojice liječnika. Glavnog, kojeg u dobro pogođenom tonu što budi strah igra Dražen Kühn i, mlađeg, kojeg uvjerljivo igra sve solidniji Sven Šestak.

Ostali likovi kad nemaju teksta ni radnje, sjede u dnu scene, muzike nema, tek se čuje svako toliko neko kapajuće “flop”. Cijela je režija fino ugođena za trijumf glavne glumice u koju su uprti svi pogledi. Međutim, uzalud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:37