INSPIRIRANA BAKOM

SVJETSKI USPJEH HRVATSKE SPISATELJICE Tena Štivičić osvojila prestižnu nagradu Blackburn

 Cropix
Osvojila je nagradu Susan Smith Blackburn za svoju dramu koja obuhvaća obiteljsku sagu kroz nekoliko generacija žena od 1945. do 2011. godine

Hrvatska spisateljica i dramaturginja Tena Štivičić osvojila je najstariju i najprestižniju dramatičarsku nagradu za žene, koja se dodjeljuje od 1978. za iznimna djela napisana na engleskom jeziku. Autorica '3 Winters' ('Tri zime') ovjenčana je sinoć nagradom Susan Smith Blackburn u vrijednosti 25 tisuća dolara za svoju dramu koja obuhvaća obiteljsku sagu kroz nekoliko generacija žena od 1945. do 2011. godine.

Osam drama Blackburn finalistkinja osvojilo je do sada Pulitzerovu nagradu, a među osvajačicama ove nagrade do sada su, među ostalima, bile Lucy Kirkwood, Annie Baker, Katori Hall, Sarah Ruhl, Paula Vogel i Naomi Wallace.

Tena Štivičić u ovogodišnjem izboru nadmašila je jedanaest finalistkinja - Lisu D'Amour, Alice Birch, Alecky Blythe, Clare Barron, Clara Brennan, Katherine Chandler, Frances Ya-Chu Cowhig, Lindsey Ferrentino, Zodwu Nyoni, Heidi Schreck i Ruby Rae Spiegel.

Tena Štivičić u jednom je intervjuu rekla kako je tema djela njena prabaka koja je bila nepismena, a nakon što je neplanirano ostala trudna, bila je stigmatizirana u ruralnom okruženju. Drama opisuje kako su se žene u tom razdoblju nosile sa sustavima i vrijednostima koji su propadali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:56