LASKAVA TITULA

Dramska spisateljica Tena Štivičić izabrana za ženu godine

Zagreb, 200515.Dramska spisateljica Tena Stivicic snimljena u Multimedijalnom institutu MAMA.Na fotografiji: Tena Stivicic.Foto: Niko Goga / CROPIX
 Niko Goga / CROPIX

Titulu "Žena godine" po izboru časopisa "Zaposlena" ove je godine ponijela dramska spisateljica Tena Štivičić koju je žiri izabrao između pet iznimnih žena, a svima je zajedničko da su uspjeh, znanje i kreativnost potvrdile i izvan granica Hrvatske.

Tena Štivičić najboljom je proglašena na tradicionalnom izboru za "Ženu godine" na Oleander terasi zagrebačkog hotela Esplanade, održanom pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u organizaciji časopisa "Zaposlena".

U konkurenciji su bile i znanstvenica Prirodoslovno matematičkog fakulteta Rosa Karlić, modna dizajnerica Katarina Džale, osnivačica Helpbalkans.org Martina Čuljak i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.

"Riječ je o fascinantnom nizu žena koje su postigle iznimne rezultate, pa i u pretežno muškim zanimanjima, tako da mi je iznimna čast što sam među njima", rekla je Tena Štivičić, dramska spisateljica s tekstovima na svjetskim pozornicama.

Za svoju dramu "3 Winters", Tri zime, dobila je u New Yorku nagradu Susan Smith Blackburn, najstariju i najcjenjeniju nagradu koja se dodjeljuje dramskim spisateljicama s engleskog govornog područja. Tu je nagradu dobila za dramu koja je imala premijeru u londonskom National Theatreu, a govori o obiteljskoj priči smještenoj u Zagrebu koja prati nekoliko generacija iznimnih žena. Njezina najuspješnija drama jest "Fragile" izvedena u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Turskoj i Austriji.

Tena Štivičić, uz to, od 2003. piše i kolumne za časopis "Zaposlena", objavljene u dvije zbirke: "Odbrojavanje" i "Vrag ne spava", u izdavačkoj kući Profil.

Manifestaciju već godinama podržava Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH čija je predstavnica Sandra Bedeniković rekla je da svih pet genijalnih žena - Rosa, Tena, Katarina, Martina i Gordana - imaju genijalne životopise. "Osim što su inovatorice, one su i motivatorice mladim ženama koje započinju sa svojim karijerama", naglasila je.

Tu je bila i stalna gošća, francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz, koje je upozorila da borba za ravnopravnost spolova nije dovršena i na nejednakost žena na tržištu rada te ocijenila da se ekonomije ne mogu razvijati ukoliko žene, koje čine više od polovice stanovništva, ostanu po strani.

"Ako želite uspjeti, birajte žene za suradnice", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasivši da to može potvrditi i svojim primjerom.

Uz čestitke Teni Štivičić, ali i ostalim uspješnim ženama, glavna urednica časopisa "Zaposlena" Ana Gruden zahvalila je na svima na višegodišnjoj podršci, kao i uzvanicima među kojima su bili ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:16