DRUGAČIJE ČITANJE LEKTIRE

TAUFEROVA PREMIJERA Shillerovi 'Razbojnici' u avangardnom tonu otvaraju sezonu HNK

 Berislava Picek / Cropix
Razbojnici će na pozornici HNK nastupiti i kao bend koji pjeva i svira

Drama o plemenitom mladiću koji postaje razbojnik kako bi se borio protiv društvene nepravde prva je premijera nove, 154. sezone Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu na čelu s novom intedanticom Dubravkom Vrgoč. Schillerove romantičarske 'Razbojnike' većina poznaje kao lektirni naslov, jer je posljednji put u Zagrebu ovo djelo izvedeno još 1978. godine, ali slovenski redatelj Vito Taufer Shillera čita kao preteču avangarde, te će ga 15. rujna i postaviti na nov način. Priču o sukobu dvije suprotstavljene strane – idealističku i materijalističku – Taufer je ulio u jedan lik s permanentnim unutarnjim sukobom, kojeg nosi Bojan Navojec. Razbojnici ( Milan Pleština, Mirta Zečević, Nikša Kušelj, Damir Markovina i Kristijan Potočki) će na pozornici HNK nastupiti i kao bend koji pjeva i svira.

Program nove sezone do kraja tekuće godine plod je dogovora nove i stare uprave, a nakon toga očekujemo novu „kemiju“ dosadašnje ravnateljice ZeKaeMa. Želja nove intedantice HNK je postaviti djela koja će privući ne samo postojeću već i novu, mladu publiku.

Slovenski redatelj Vito Taufer Shillera čita kao preteču avangarde

Svečano otvaranje u subotu 13. rujna, nakon uvodnog dijela s koreografijom Pavle Pećušak na Bachovu glazbu, nosi dramski ansambl HNK, koji će izvesti ulomke tekstova velikana kao što su Stjepan Miletić, Branko Gavella, Miroslav Krleža, Danijel Dragojević i drugi, u odabiru Vlahe Bogišića. Ovo uprizorenje, iako potaknuto obilježavanjem godišnjice Prvog svjetskog rata, ukazat će na suvremenost odabranih tekstova, istaknuto je na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen program nove sezone.

Subotnju svečanost na koncu će obilježiti ulomci iz opere 'Kavalir s ružom' Richarda Straussa pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, koji je podsjetio kako je u istoj kući jednom dirigirao i sam Strauss. Bareza je svjestan nastojanja Dubravke Vrgoč da u HNK prenese svoj tretman suvremene estetike društva, kakav je gajila u programu ZKM-a. Iz tog razloga maestro Bareza ističe da Straussov kavalir uz kabaretske elemente nosi duboko razumijevanje problema društva. Problema je bilo i prilikom okupljanja solististica za ovu izvedbu – dvije od tri su otkazale u posjednji tren zbog bolesti, te su na koncu morali angažirati vanjsko rješenje. Naknadno pozvana Celine Bynns jučer popodne trebala je potvrditi svoj nastup uz Mariju Kuhar Šošu i Jelenu Kordić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:53