ZABRANA ULASKA

U Teatar &TD ne smije se ući iz sigurnosnih razloga. No, iz kazališta poručuju: ‘Predstave nismo otkazali‘

Krov prokišnjava

 Darko Tomas/Cropix
Što se tiče završetka obnove i rekonstrukcije, tj. ponovnog vraćanja Velike dvorane u funkciju – mi u SC-u i &TD-u voljeli bi da to može biti sutra. No, ipak ćemo svi morati sačekati

"Dragi naši svi suradnici, draga publiko... Velika dvorana Teatra &TD do daljnjega nije u funkciji temeljem analize stanja zgrada, konstrukcije i mišljenja ovlaštenog inženjera građevine (statičara) o sigurnosti korištenja javne zgrade. Sve predstave koje je tehnički moguće izvesti, održavat će se u Polukružnoj dvorani", stoji na društvenim mrežama ovog kazališta. Kako smo neslužbeno doznali, u funkciji su samo Polukružna dvorana, sanitarni čvor, kafić i dio ureda, dok je ostali dio zatvoren iz sigurnosnih razloga. Neslužbeno, zaposlenici se pitaju kako to da je tri i pol godine nakon potresa, zabranjen rad zbog sigurnosnih razloga. I na samom je ulazu velik natpis da se zbog sigurnosti zabranjuje ulazak u zgradu ITD-a. Pri obilasku je jasno vidljivo i da prokišnjava krov, pa su ispod njega stavljeni improvizirani kišobrani.

O svemu smo pitali pomoćnika ravnatelja za kulturu SC-a, Davora Šišmanovića, koji odgovara: "Samostalna služba Kultura zatražila je, nakon uočenih oštećenja, pregled stanja zgrade teatra &TD. Studentski centar u Zagrebu je dana 30. listopada zaprimio Analizu stanja zgrade i konstrukcije zgrade Teatra &TD i Mišljenje ovlaštenog inženjera građevine (statičara) o sigurnosti korištenja javne zgrade. Na temelju dostavljene predmetne potrebno je da se predvorje Teatra &TD, Velika dvorana i pozornica, glumačke garderobe, šminkeraj, SEK, toranj i blagajnu zbog sigurnosti zatvore i stave izvan funkcije".

image

Teatar & TD, 2016.

Dragan Matic/Cropix/Cropix
image

Davor Šišmanović

Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Šišmanović dalje tumači: "Zbog zatečenog stanja potrebni su temeljita sanacija, rekonstrukcija i projektiranje na način naveden u Zaključnom mišljenju ovlaštenog inženjera građevine, a sukladno nalazu, nemoguće je biti siguran u dostatnu nosivost konstrukcije u ovom stanju te je najbolje staviti izvan funkcije dio zgrade koji je najviše uništen".

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Za pretpostaviti je, nastavlja, da su oštećenja posljedica i potresa. Vjerojatno u svemu ima tragova vremena. No, to će pouzdano utvrditi tek stručna i ovlaštena dubinska ekspertiza. "Neposredno nakon potresa ovlašteni statičari su obišli i pregledali zgradu te nisu utvrdili oštećenja koja bi bila ugroza njezinom korištenju pa tada do danas - nije bilo razloga zatvarati bilo koji dio &TD-a. Do kraja ove godine, prepravili smo repertoarni plan, igrat ćemo samo one predstave koje su predviđena za izvedbu u Maloj, tzv. Polukružnoj dvorani. U međuvremenu, što ovisi i o rezultatima ekspertize oštećenja, tj. trajanju nemogućnosti igranja ju Velikoj dvorani, razmišljamo o mogućnosti da pozornicu kina FORUM, u Studentskom naselju Stjepan Radić i MM centra – prilagodimo opremimo i osposobimo za izvođenje profesionalnih predstava koje zahtijevaju ili su ranije zahtijevale) Veliku dvoranu. Ništa se s repertoara ne skida, već se samo pokušavano prilagoditi novonastalim okolnostima. O tome koje će se predstave (hoće li se i kada) poimence gdje izvoditi – javnost i umjetnici biti će na vrijeme obaviješteni. Što će i koje prostorije ići u obnovu o tome će odluku donijeti specijalizirana nadleštva. Dinamika će, dakako, ovisiti o vrsti i stupnju oštećenja i količini raspoloživih sredstava. Što se tiče završetka obnove i rekonstrukcije, tj. ponovnog vraćanja Velike dvorane u funkciju – mi u SC-u i &TD-u voljeli bi da to može biti sutra. No, ipak ćemo svi morati sačekati do prikupljanja nešto više informacija o stanju zgrade i o parametrima koji će diktirati hodogram dovršetka obnove. Dočekati trebamo, dakle, situaciju koja će moći umjetnicima i publici garantirati potpunu sigurnost boravka u kompleksu &TD-a, a svima kao i do sada, vrhunske umjetničke doživljaje".

image
Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:15