PREDSTAVA HISTRIONA

Ugrešić ipak odobrila Šteficu Cvek

Dubravka Ugrešić
 Biljana Gaurina / CROPIX
Autorica se odlučila na ustupak zbog isprika redateljice Nine Kleflin te zbog glumaca koji su, kaže, najmanje krivi

ZAGREB - Kazališna premijera “Štefice Cvek u raljama života” , u režiji Nine Kleflin, koja je najavljena za 19. travnja u kazalištu glumačke družine Histrion, zamalo je otkazana jer se nitko nije sjetio kontaktirati autoricu romana Dubravku Ugrešić radi autorskog dopuštenja.

Isprva odbila

- O premijeri “Štefice Cvek u raljama života” saznala sam iz napisa u Jutarnjem listu, praktički dva tjedna prije najavljene premijere. Do tada me nitko nije kontaktirao, nitko nije tražio moju privolu. Nije to učinila Nina Kleflin, koja je tekst moga romana adaptirala za kazališnu scenu i režirala predstavu, niti producent - rekla nam je Dubravka Ugrešić. Nakon što je saznala za vijest, reagirala je putem svog odvjetnika.

- Dobivši advokatovo pismo, Nina Kleflin se ispričala za svoj propust i zamolila me da dam privolu. Isprva sam odbila, jer autorska privola mora biti zakonski preduvjet, a ne posljedica svakog iskorištavanja autorskog djela. Pritisnuta isprikama Nine Kleflin, kao i činjenicom da je premijera već najavljena, dala sam svoju privolu. Dakle, sve prepreke što se tiče Zakona o autorskim pravima su uklonjene - dodala je Ugrešić.

Tu verziju potvrđuje i Zlatko Vitez koji krivnju prebacuje na redateljicu predstave dodajući da se “Ugrešić s pravom naljutila, ali da je sad sve sređeno”.

U svakom slučaju, kad se prisjetimo što su oboje značili 90-ih, na dijametralno suprotnim stranama ideološkog sukoba u Hrvatskoj, zanimljivo je da upravo kazalište Zlatka Viteza radi prvu kazališnu adaptaciju kultnog romana Dubravke Ugrešić.

Prisilna dilema

Ugrešić je tu činjenicu kratko komentirala: - To nije moj izbor, kao što ni samo postavljanje Štefice Cvek na scenu nije bio moj izbor. Dilema u koju sam bila prisilno uvučena bila je: ili zabraniti predstavu sudskim putem ili dati zeleno svjetlo. Odlučila sam se na ustupak, zbog uzastopnih isprika i molbi režiserke, zbog glumaca koji su u svemu tome najmanje krivi, kao i zbog težine implikacija po režiserku i producenta u slučaju otkazivanja predstave ili sudske zabrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:10