IZLOŽBA U BEOGRADU

Dubravka Ugrešić izložila svoje ‘prve i zadnje’ crteže

 Aleksandar Dimitrijević/CROPIX
‘Mislim da to više nikad neću napraviti’, rekla je Ugrešić o crtežima koje je napravila pišući esej o školskim početnicama

Ti radovi su iz stvaralačke faze iz koje sam proizašla kao pisac. Uvijek sam to nosila u sebi, ali su samo jednom ti crteži izašli iz mene. Mislim da to više nikad neću napraviti - izjavila je danas za medije Dubravka Ugrešić, jedna od naših najprevođenijih književnica, uoči otvaranja svoje prve likovne izložbe “Početnica za nepismene” u beogradskom Grafičkom kolektivu.

Početnica kao slamka

Izložbom su obuhvaćeni ilustracije i kolaži koje je Ugrešić izradila u proteklu godinu dana, a proces nastanka tih radova opisan je kao stvaralačka faza u kojoj se određeni fenomen, u ovom slučaju školska početnica ili bukvar, prvo izražen kroz tekstove, transformirao u vizualnu predstavu.

Radovima se problematizira stvaranje analogije riječ-slika, ali istražuje i uloga početnica ili bukvara ne samo kao temelja pismenosti i osnovnog pedagoškog modela, već i kao sredstvo integriranja u vladajući ideološki sistem i kulturni milje, što je jedna od književničinih preokupacija. Ili, kako je sama Ugrešić u eseju uz izložbu napisala: “Ipak, ostaje pitanje zašto sam se ponovo (nakon smrti majke, u lipnju 2009 ) - baš kao u vrijeme raspada Jugoslavije - zakvačila za početnicu kao za slamku.

S psihoanalitičkog gledišta ovaj oblik “regresije” čini se razumljivim: početnica, kao naš prvi koordinatni sistem, ujedno je i comfort zone i traumatsko polje. Početnica je početak znanja o svijetu, prva ideološka pilula koju ćemo progutati, prva lekcija iz morala, prva lekcija iz vizualnih umjetnosti.

Pripadam jugoslavenskoj poslijeratnoj generaciji. Za djecu moje generacije početnica je ujedno bila i prva knjiga koju su mnogi uzeli u ruke. Moje (naše) djetinjstvo bilo je lišeno igračaka, jer ih naprosto nije bilo, a slikovnice su bile rijetkost. Nije postojala televizija, video, CD, DVD, kompjutori, sve ono bez čega se život danas čini nezamislivim.”

Kolaži s isječcima

Organizatori izložbe navode i da tri grupe kolaža s isječcima iz bukvara i dodatim aplikacijama i paus-papirom, kao igra ponavljanja i preklapanja nekoliko nivoa, predstavljaju i svojevrsnu asocijaciju o utopijama socijalizma.

“Početnica za nepismene” bit će otvorena do 18. rujna, a sutra će u Narodnoj biblioteci Srbije biti predstavljena i nova knjiga eseja “Napad na minibar” Dubravke Ugrešić u izdanju beogradske Fabrike knjiga. Istu knjigu kroz tri tjedna objavit će i zaprešićka Fraktura. ( A. D, A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:47