KAZALIŠTE

Ugrešić je loše prošla u raljama Histriona

Dubravka Ugrešić
 Biljana Gaurina / CROPIX

ZAGREB - Tjednima već medije puni vijest o premijeri “ Štefice Cvek u raljama života” u Histrionima. Povod je skandal - autorica ne samo da nije odobrila upotrebu svog teksta, nego je nisu ni pitali. Nažalost, taj mini skandal i vrhunska ironija da Histrioni Zlatka Viteza igraju Dubravku Ugrešić puno su zanimljiviji od same predstave.

Roman o romantičnoj daktilografkinji Štefici Cvek i njenoj potrazi za ljubavlju duhovito je štivo koje se vješto i pametno igra stereotipima tada još popularnih ljubića (napisan je 1981.), ali i tipičnim ženskim stavovima, ironično uspoređujući proces pisanja s poslom šnajderice.

No, redateljica Nina Kleflin, koja je napravila i dramatizaciju, nije pronašla način da scenski postavi taj složeni patchwork, nego je uz glavne aktere jednostavno uvela dvije pripovjedačice (po jednu za pisaćom i šivaćom mašinom). Takvo doslovno prenošenje romana je zamorno i reže svako oživljavanje scena.

Svi likovi osim Štefice su prekarikirani, pa je ne može biti ni trunčice poetičnog ili barem sentimentalnog. A kako su komičnost tako postavljenih likova skromna, više i nije riječ o inteligentnom poigravanju niskim žanrom i ljubićem, nego o običnoj neuspjeloj komediji. I tako je Dubravka Ugrešić u raljama Histriona prošla gore od svoje naivne junakinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:21