POSLJEDNJI ISPRAĆAJ U PETAK

Umro Luciano Perić, baletni pedagog i dugogodišnji ravnatelj Baleta HNK-a Split

 Facebook

Dugogodišnji solist i ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu, te baletni pedagog Luciano Perić umro je u utorak u Splitu u 77. godini, priopćeno je splitskog HNK-a.

Luciano Perić rođen je 1940. u Zadru. Plesač Baleta splitskog HNK-a postao je 1962. godine, a kao zapaženi solist djeluje sve do 1989. godine kada odlazi u plesačku mirovinu.

Bio je direktor Baleta HNK-a Split od 1973. do 1979. te ponovno od 1980. do 1981. Od polovice osamdesetih Luciano Perić vodi Plesni studio Glazbene mladeži Splita odgajajući tijekom tri desetljeća generacije mladih plesnih talenata, od kojih su mnogi kasnije ostvarili i zapažene profesionalne karijere u baletu splitskog HNK-a, navodi se u priopćenju.

Ostvario je niz solističkih uloga i plesao u baletnim točkama opernih naslova. Tako je plesao u Don Quijoteu Ludwiga Minkusa Prvog toreadora, a kao plesač solist se pojavio i u operi Nikola Šubić Zrinjski, u Straussovom Šišmišu, Spli'skom akvarelu, Maloj Floramye, te u mnogim drugim djelima.

Dok je bio ravnatelj Baleta HNK-a Split pojavljivao se i kao solist, te asistent korografa bilježeći nove zapažene nastupe u brojnim predstavama među kojima i u Francesci da Rimini, a uz Minku Kamberović kao Francescu, Perić je Gianciotto Malatesta, dok se u Licitarskom srcu pojavljuje kao Licitar.

Plesački je prisutani i u Lizistrati Silvia Foretića (1982.), zatim u Giselle Adolphea Adama (1982.) u ulozi Hilariona, u diptihu Igora Stravinskog Petruška / Žar ptica (1983.). U Petruški nastupa u ulozi Mađioničara, u diptihu Claude Debussy: Kutija igračaka i Maurice Ravel: Daphnis i Chloé (1985), Perić je asistent koreografa Dragutina Boldina. U Don Kihotu Ludwiga Minkusa (1985.), igrao je naslovnu ulogu, u Đavlu u selu Frana Lhotke (1986.), u koreografiji Pia i Pine Mlakar, pojavio se u ulozi Ujaka. Naposljetku je imao ulogu Thomasa u Heroldovoj Vragolastoj djevojci (1988.) u koreografiji Normana Dixona, te konačno ulogu Grofa Capulettija u Romeu i Juliji Sergeja Prokofjeva (1989.) u koreografiji Dimitrija Parlića.

Posljednji ispraćaj Luciana Perića bit će u petak, 3. veljače, sa splitskog groblja Lovrinac, a pogreb će se održati istog dana na zadarskom groblju, navode iz HNK-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:09