TUŽNA VIJEST

Umro Ranko Stojić, dugogodišnji član ansambla kazališta Trešnja, glumio je i u Smogovcima, Zabranjenoj ljubavi...

Ranko Stojić
 Kazalište Trešnja
Ovaj kazališni glumac, pojavljivao se i u televizijskim novelama, ali je Trešnja bila i ostala ne samo njegova matična kuća nego i dom

Umro je kazališni, televizijski i filmski glumac Ranko Stojić čija je cijela je karijera bila vezana uz Trešnju, još od vremena kada je to kazalište imalo naziv Malo kazalište Trešnjevka, objavljeno je u ponedjeljak na mrežnim stranicama kazališta "Trešnja".

Nedavno umirovljen, on se i nadalje pojavljivao na pozornici Trešnje u predstavama koje su godinama na repertoaru, a Stoju, kako su ga svi zvali, bilo je teško zamijeniti jer je bio nositelj tradicionalne stare škole originalnih glumačkih osobnosti, stoji u priopćenju.

Istaknuto je da je cijela Stojićeva karijera bila vezana uz Trešnju, još od vremena kada je to kazalište imalo naziv Malo kazalište Trešnjevka.

"Jedan od onih članova ansambla koji nisu bili predodređeni za uloge prinčeva i junaka, onizak i upečatljive fizionomije, bio je majstor scenske minijature u važnim sporednim ulogama, jasnoga glasa i sjajne dikcije, mogao je igrati uloge komične i tragične, iskusni stup ansambla, profesionalac od glave do pete na kojega je svaki redatelj mogao računati bez oklijevanja", navedeno je.

Izrazito kazališni glumac, pojavljivao se i u televizijskim novelama, ali je Trešnja bila i ostala ne samo njegova matična kuća nego i dom u kojemu je desetljećima oživljavao brojne likove.

"Otišao je jednoga ljetnog jutra, izdalo ga je srce koje je dugo i snažno kucalo za kazališnu umjetnost. Ostaje žal za sjajnim glumcem iz naraštaja koji je obilovao osobnostima, tako dragocjenim u teatru. Glumački ansambl, tehničko osoblje i uprava Kazališta Trešnje izražavaju iskrenu sućut obitelji Ranka Stojića", poručili su iz tog kazališta.

Ranko Stojić rođen je 1952. u Vinkovcima. Glumio je u serijama "Ponos Ratkajevih", "Obični ljudi", "Zabranjena ljubav", "Smogovci" i drugima, te dao svoj glas u brojnim sinkronizacijama animiranih filmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:39