KAZALIŠNA JESEN

VELIKI VODIČ PO TEATRIMA Što nas sve očekuje ove sezone na zagrebačkoj kazališnoj sceni

Nataša Janjić
 Danijel Bartolić / CROPIX
 

Čeka nas zanimljiva kazališna jesen: Zlatko Vitez kao barun Glembaj u Gavelli, prvo postavljanje “Bilježnice Robija K.” Viktora Ivančića u Kerempuhu, europske zvijezde u HNK i ZeKaeMu.

Jesenju kazališnu sezonu u Zagrebu otvara Hrvatsko narodno kazalište s “Antigonom”, koju po tekstu filozofskog superstara Slavoja Žižeka režira njemačka redateljica Angela Richter. HNK nam suvremeno čitanje grčkog klasika servira kao europsku poslasticu.

Žižek je tekst pisao specijalno po narudžbi HNK, predstava se radi u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Liegea, a redateljica je jedan od prepoznatljivih likova nove europske ljevice.

Dugo Selo, 190414.
Knjizevnica Ivana Simic Bodrozic.
Na fotografiji: Ivana Simic Bodrozic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Angela Richter (49) članica je europske stranke DiEM25 bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa, česta sugovornica političkih tribina i rasprava, poznata kao redateljica komada poput “Assassinate Assange”, u kojima se kazališno čvrsto vezuje uz dokumentarno i političko.

Njezine su predstave u intenzivnom dijalogu sa suvremenošću, pa je tako najavljena i ova, kao analiza Europe kroz izbjegličku krizu i zatvaranje granica, krizu eura i politiku stezanja remena, Brexit i fake news, što sve prijeti opstanku Europe, s Antigonom koja se tome želi suprotstaviti paneuropskim odgovorom. Igraju Iva Mihalić, Luca Anić, Mislav Čavajda, Filip Vidović, Silvio Vovk, Barbara Vicković i Alma Prica.

Zagreb, 180518.
Trg Republike Hrvatske.
Kazalisna redateljica Dora Ruzdjak Podolski.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Tema odlaska

Premijera “Antigone” u HNK je u petak 20. rujna, a u subotu 21. rujna u ZeKaeMu praizvedba je teksta nagrađivanog domaćeg autora Ivora Martinića “Dobro je dok umiremo po redu”.

Režiser je Aleksandar Švabić (Pula 1972), koji je 2017. za Teatar Ulysses radio predstavu o Mati Parlovu “Doručak šampiona”, u Teatru &td predstavu “Jedan mrtav čovjek”, dok je njegov “Strujosek” već nekoliko godina hit beogradskog Ateljea 212. Igraju Pjer Meničanin, Doris Šarić-Kukuljica, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Kristijan Ugrina, Zoran Čubrilo i Maro Martinović.

Iz ZeKaeMa su objavili da se komad Ivora Martinića bavi temom odlaska, iskoraka pojedinca iz poznate zajednice, oslobađanjem od određenog kruga pravila, od poznatih obiteljskih, povijesnih i jezičnih okova. To je priča o odlasku iz Hrvatske, o iseljavanju, ali ne zbog boljeg ekonomskog statusa: o želji da se izmjestiš, izmakneš se poznatome, budeš stranac.

Zagreb, 240913.
Trg marsala Tita.
Paolo Magelli, reziser i intendant Toskanskog nacionalnog kazalista u Hrvatskom narodnom kazalistu priprema predstavu naslova Na dnu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Gradsko dramsko kazalište Gavella prvu premijeru ima 4. listopada, “Malograđane” po tekstu Maksima Gorkog i u dramatizaciji Željke Udovičić Pleština režira Paolo Magelli. U glavnim ulogama su Boris Svrtan i Ksenija Pajić. Najavljuju je kao predstavu za teška, prijelomna vremena u kojima se već osjeća dašak nadolazećih promjena i novih vrijednosti.

Prva premijera koju nam priprema Satiričko kazalište Kerempuh zakazana je za 20. listopada. To je crna komedija “Doma je najbolje” (Lapin Lapin) po tekstu francuske glumice, redateljice i autorice Coline Serreau, u režiji Renea Medvešeka.

Tema je totalna nesigurnost današnjice: kako je to kada u zrelim godinama dobiješ otkaz, kada ti ovrhe zatrpavaju sandučić, a odrasla djeca kod tebe traže utočište od neuspjelih brakova i propalih karijera.

Sve su vrijednosti izvrnute, svijet kakav smo voljeli i živjeli postavljen je naglavačke, a jedino je pravilo da nikakvog pravila više nema, poručuju iz Kerempuha. U glavnim ulogama su Nina Erak-Svrtan, Sreten Mokrović i Elizabeta Kukić.

Zagreb, 080618.
Glumac i redatelj Zlatko Vitez, fotografiran u Histrionskom domu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX
Zlatko Vitez

Zlatko Vitez

Kerempuh za prosinac najavljuje premijeru dramske verzije “Bilježnice Robija K.”, osnivača Ferala, novinara i pisca Viktora Ivančića. Režira Marina Pejnović, igraju Josip Brakus, Linda Begonja, Filip Detelić, Ana Maras Harmander i Željko Königsknecht. Iza Nove godine, za veljaču i ožujak 2020., Kerempuh najavljuje premijeru višestruko nagrađivane crne komedije “Pukovnik Ptica” bugarskog pisca Hriste Bojčeva, u režiji Vinka Brešana, te kazališnu adaptaciju omiljene TV serije “Gruntovčani” Mladena Kerstnera, u adaptaciji i režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića.

Zagreb, 040519.
HNK.
Filozof Slavoj Zizek gostovao na Filozofskom teatru u HNK.
Na fotografiji: Slavoj Zizek.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

ZeKaeM već u listopadu ima drugu premijeru, “Vječnog malograđanina” po tekstu Ödöna von Horvátha režira Grk Anestis Azas. To je koprodukcija sa Stuttgartom i Varšavom, u sklopu projekta Europa Ensemble, koji je pokrenuo Oliver Frljić kao stalni redatelj kazališne kuće Staatstheater Stuttgart, s mladim glumcima iz varšavskog, zagrebačkog i tog njemačkog teatra.

Za studeni iz ZeKaeMa najavljuju autorsku predstavu za mlade Darija Harjačeka i Katarine Pejović “Mi i oni” koja problematizira školski sustav moći, dok u drugom dijelu sezone režira slovenski redatelj Sebastijan Horvat te najintrigantniji hrvatski autorski kazališni tandem, Anica Tomić i Jelena Kovačić. Njih dvije u Gavelli rade “Hotel Zagorje” po nagrađivanom romanu Ivane Bodrožić, premijera se očekuje u veljači. To je jedan od najboljih naših ratnih romana, s prognanom djevojčicom iz Vukovara u ulozi pripovjedačice.

Zagreb, 250918.
Kalinovica.
Filmski redatelj Dalibor Matanic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Prije toga, 6. prosinca u Gavelli se očekuje premijera “Gospode Glembajevih” Miroslava Krleže. Oko Glembajevih se uvijek stvara povišena atmosfera, ove će režirati Miro Međimorec, scenografiju radi Zlatko Kauzlarić Atač, a glazbu Matej Meštrović. Ulogom starog Glembaja Zlatko Vitez će proslaviti 50. obljetnicu rada. U ulozi barunice Castelli je Nataša Janjić, a Amar Bukvić je Leone.

Bilo bi divno kad bi šira publika tom prilikom mogla pogledati “Gospodu Glembajeve” koje je ovog ljeta u produkciji Eurokaza režirao Branko Brezovec, sa Zlatkom Burićem Kićom u ulozi starog Glembaja i Domagojem Jankovićem kao barunicom Castelli. Predstava je imala premijeru početkom srpnja na Festivalu Miroslav Krleža na Gvozdu, što znači da ju je malo ljudi vidjelo. Zlatko Vitez i Zlatko Burić su praktično vršnjaci, Burić je rođen 1953., a Vitez 1950., ali dok je jedan u Hrvatskoj dobio kazalište i fotelju ministra kulture, drugi je nakon alternativnog zagrebačkog Kugla glumišta izgradio karijeru u danskom i holivudskom filmu.

Zagreb, 140514. 
Redatelj Vinko Bresan, fotografiran u kazalistu Kerempuh.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Čehov

U Gavelli će na proljeće Dora Ruždjak Podolski režirati “Posjet stare dame” švicarskog dramatičara Friedricha Dürrenmatta, a sezonu će zatvoriti drama Mire Gavrana “Tajna Grete Garbo” u režiji Ivice Boban, s premijerom u travnju.

U HNK nakon “Antigone” planiraju “završnu premijeru” “Tri sestre” koje je po Čehovu radio Bobo Jelčić, razvijajući predstavu pred publikom i prije kraja radnog procesa. Igor Vuk Torbica režirat će “Idiota”, Dalibor Matanić će u predstavi “Zbogom Berlin” povezati kultne filmove “Cabaret” i “Nebo nad Berlinom”.

Zagreb, 290109
Predavanje Viktora Ivancica na temu eticnosti u novinskim tekstovima. 
Filozofski fakultet.
Ulica Ivana Lucica.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
CROPIX

Kraj sezone u glavnom nacionalnom kazalištu označit će premijera ravnatelja drame Ivice Buljana po romanu “Kafka na žalu” japanskog hit autora Harukija Murakamija. U siječnju ćemo konačno vidjeti “I am Europe” autora i redatelja Falka Richtera. To je koprodukcija HNK s kazalištima iz Strasbourga, Ženeve, Hamburga, Groningena, Liegea i Stockholma, u kojoj od naših glumaca igra Lana Barić.

Opera

Opernu jesen u HNK otvorit će 25. listopada premijera Puccinijeve “Madam Butterfly”, koprodukcija s kazalištem iz Verone. Donizettijevu operu “Lucia di Lammermoor” režira jedan od najvećih talijanskih živućih redatelja Pier Luigi Pizzi, dok će HNK u koprodukciji s pariškom Operom Comique, Grand Théâtre de Genève, Opéra de Rouen i Opera de Montpellier postaviti Offenbachov “Fantasio”. “Smrt u Veneciji” u režiji slavnog Ive van Hovea radi se u koprodukciji s Toneelgroep Amsterdam.

Cavtat, 050814.
Operna pjevacica Sandra Bagaric sa suprugom Darkom Domitrovicem odrzala je koncert u sklopu Cavtatskog ljeta na otvorenome u dvoristu Vile Banac.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
CROPIX

HNK će dobiti još jednog “Orašara”, u verziji ruskog koreografa Vladimira Malakhova, dok Leo Mujić koreografira “Ponos i predrasude” po klasičnom djelu Jane Austen.

Gradsko kazalište Komedija prvu će premijeru imati 9. studenoga, operetu “Grofica Marica” Emmericha Kálmána, koja spada među njihove omiljene predstave, prvi put postavljena u tom kazalištu 1954. U naslovnoj ulozi je Sandra Bagarić, u alternaciji s Darijom Auguštan.

Režira Ozren Prohić, po prijevodu i adaptaciji Lade Kaštelan, u koreografiji Lea Mujića. Slijede tri komedije i jedan brodvejski spektakl: 17. prosinca premijera je komedije “Najstariji zanat” Amerikanke Paule Vogel u režiji Nine Kleflin. Igraju Mila Elegović, Marija Jerneić, Sanja Marin, Jasna Bilušić i Mirela Brekalo Popović, predstava će igrati u Jazz & Cabaret klubu Kontesa.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - OCTOBER 13:  Angela Richter ( wife of painter Daniel Richter ) poses at the red carpet befor the opening ceremony of the 2015 Frankfurt Book Fair (Frankfurter Buchmesse) on October 13, 2015 in Frankfurt am Main, Germany. The 2014 fair, which is among the world's largest book fairs, will be open to the public from October 13-18.  (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images)
Getty Images

Komedija iduću godinu počinje s komedijom “Tom, Dick & Harry” britanskih autora Raya i Michaela Cooneya, u režiji Lee Anastazije Fleger. U ožujku postavljaju “Ožalošćenu porodicu” Branislava Nušića, u režiji Ivana Lea Leme. Sezonu će zatvoriti mjuzikl “Ljepotica i zvijer”, koji su prema animiranoj uspješnici Walta Disneya za pozornicu adaptirali Alan Menken, Howard Ashman, Tim Rice i Linda Woolverton.

Napravili su jednu od najdugovječnijih broadwayskih predstava, sa 5500 izvedbi u 13 godina. Priču o princu koji mora upoznati pravu ljubav da bi čarolija kojom je za kaznu pretvoren u zvijer bila prekinuta, režira Dora Ruždjak Podolski.

Photograph: Jordi Bedmar/EPA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:52