'ELLING'

VIDEO: NOVI PREMIJERNI NASLOV U KEREMPUHU Predstava koja govori o neprilagođenima u društvu i prijateljstvu

 Tomislav Krišto / CROPIX
Riječ je o dramskoj adaptaciji tetralogije norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena, a radnja se odvija u naizgled idiličnoj skandinavskoj zemlji

Predstava o dva luđaka, koja se nakon izlaska iz mentalne ustanove nastoje suočiti s vanjskim svijetom, bit će premijerno izvedena u kazalištu Kerempuh u nedjelju. “Elling” je po tekstu Simona Benta režirao Hrvoje Korbar, a u predstavi glume Marko Makovičić, Filip Detelić, Csilla Barath Bastaić, Luka Petrušić i Velimir Čokljat.

Riječ je o malom timu koji je predstavu stvorio u nešto više od mjesec dana, što je kraće od uobičajenog vremena potrebnog da se pripremi neki novi komad.

Univerzalna priča

“Elling” je dramska adaptacija tetralogije norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena, prema čijim je djelima snimljen i film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film. Radnja predstave odvija se u naizgled idiličnoj skandinavskoj zemlji, gdje se siroti Elling, koji je cijeli svoj život proveo s majkom bez izlazaka u vanjski svijet i seksualni manijak Kjelle usele u stan. Jasno je kako se njih dvojica ne snalaze baš pa im pomaže socijalni radnik Frank, koji im, recimo, objašnjava kako se javiti na telefon, kako ta sprava funkcionira i čemu uopće služi. Naravno da Kjelle, nedugo nakon što otkrije kako razgovarati na telefon, shvati kako postoje seks telefoni, pa on i Elling, koji cijelo vrijeme nevoljko povremeno sudjeluje u tome, nabiju ogromne telefonske račune.

No, nekako im ipak krene: Elling postaje kupus-pjesnik, sve češće majčin portret na zidu okreće na drugu stranu, kako ona ne bi vidjela njegove postupke, koje sigurno ne bi odobrila. On i dalje mnoge stvari radi onako kako ga je majka naučila, ali postupno skuplja hrabrosti da postupa suprotno naučenome. Primjerice, treba mu mnogo hrabrosti da s Kjelleom ode u restoran, a tamo mu je pak potrebno dosta vremena da ode koristiti WC. Pritom se mora ohrabrivati, radi korak po korak, no ipak to učini. Kjelle nema takvih problema, no jasno je da se ni on ne snalazi u društvu. Njegova navika da hoda samo u boksericama i da misli samo o seksu donose mu mnogo problema.

- U romanu radnja je smještena u kontekst socijalne države koja je nama nerazumljiva. No, mislim da je zapravo riječ o univerzalnoj priči. Mi smo, naravno, dodali neke domaće reference, koje su više-manje improvizirane, no u srži je to originalan tekst - kaže redatelj Hrvoje Korbar.

Crna komedija

Misli da glavni junaci ove predstave nisu ludi, nego više neprilagođeni. Ljudi koji nemaju usvojene obrasce socijalnog ponašanja, ne razumiju ih i, naravno, suočavaju se s problemima koje to donosi. No, priča je to i o pripadanju, prijateljstvu...

- Prvi dio predstave je više komičan, dok drugi ima elemente melodrame. Mislim da je ovo zapravo crna komedija. Nije ovo do kraja satira, kako bi se možda očekivalo u Kerempuhu, no ima u njoj pošalica i dijelova kojima će se publika sigurno smijati - pojašnjava Korbar, kojem je ovo prvi put da radi s profesionalnim glumačkim ansamblom. Do sada je radio samo na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je s kolegama Leom Anastazijom Fleger i Marinom Pejnović režirao predstavu “Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem“. No, u toj su predstavi glumci bili studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Naslovnu ulogu Ellinga tumači Marko Makovičić, koji kaže kako se pokušao povezati s likom koji glumi. Glavno pitanje koje je sebi postavio je: mora li čovjek odustati od nečega svoga, poznatog i sigurnog, da bi napravio korak naprijed? Zaključio je da moraš - nekad treba ostaviti principe i sve ono poznato, kako bi napravio nešto dobro za sebe i napredovao. Ostajanje u sigurnoj čahuri zapravo koči.

Prava mjera

- Lik koji tumačim je čovjek koji ima strahove, kao i svi, ali su potencirani, jer ga se uvjeravalo da je svijet opasno mjesto. Njegova socijalna neinteligencija dovedena je do ekstrema, no on ipak napreduje. Trebao sam naći pravu mjeru za takvu osobnost- pojašnjava Makovičić.

Kjella, Ellingova cimera i seksualnog prijestupnika, tumači Filip Detelić. Kaže kako se njegov lik bori: najprije za svoj položaj u stanu, a potom i u odnosu s drugim ljudima. Upoznaje, naime, djevojku do koje mu je stalo i doživljava nešto najbliže ljubavi što može. No, ta emocija ga ipak ne mijenja puno.

- On njoj po stanu popravlja sve što treba, sluša je dok priča, ali on sam ne govori puno. Uživa u tim situacijama, no ne doživljava neku ogromnu promjenu. Ipak, neke male promjene se dogode - kaže Detelić, čiji lik ima problema s nošenjem hlača. I kupanjem. No, zbog emocija se počinje pitati bi li se trebao početi oblačiti i povremeno kupati, pa donosi odluku da bi mogao početi s tom praksom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:10