POLLY TRITSCHLER REŽIRA U HNK

ZIMSKA PRIČA Alma Prica i Dragan Despot kao Hermiona i Leont u Shakespeareovu klasiku

 Tena Pavletić

Zagrebački HNK daje u nedjelju, 12. veljače u 19.30 sati, daje premijeru 'Zimske priče' Williama Shakespearea u režiji mlade engleske redateljice Polly Tritschler. Scenografi predstave su Johannes Schütz i Yanjun Hu, kostimografkinja Ana Savić Gecan, skladatelj scenske glazbe Marc Tritschler, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Radnja počinje na Siciliji, gdje Poliksen, kralj Bohemije, susreće svojega prijatelja iz djetinjstva, Leonta, kralja Sicilije. Poliksen žuri u domovinu, no Leont ga svim silama nastoji zadržati na Siciliji te šalje svoju ženu Hermionu, nadajući se kako će ona uspjeti nagovoriti njegova prijatelja na dulji ostanak. Iznenađen uspjehom ženine misije, Leont posumnja kako su njih dvoje postali ljubavnici i da je Hermionina trudnoća posljedica te ljubavi s Poliksenom, pa naredi neka ga otruju. No, on ipak uspije pobjeći u Bohemiju, a Leont, ostavši uvjeren u ženinu nevjeru, baca ju u tamnicu. Hermiona rađa djevojčicu, prema kojoj Leont također nema milosti i naredi neka se dijete ostavi na pustome mjestu, dok Hermionu izvrgava javnomu suđenju zbog nevjere. Iako prorok iz Delfa izjavi kako su Hermiona i Poliksen nevini, Leont odbija u to povjerovati. U međuvremenu umire njegov sin-nasljednik, a uskoro i Hermiona skonča svoj život. Njezinu ostavljenu kćer, na obalama Bohemije spašava pastir. Prolazi punih šesnaest godina i saznajemo da se Poliksenov sin zaljubio u mladu djevojku Perditu.

U predstavi igra jaka glumačka ekipa, predvođena Almom Pricom, koja igra Hermionu, Leontovu suprugu, i Draganom Despotom, koji igra dakle Leonta, kralja Sicilije. Livio Badurina igra Poliksena, kralja Bohemije, Luka Dragić Florizela, Poliksenova sina, Mislav Čavajda Camilloa.

”Zimsku priču” Shakespeare je napisao oko 1611. godine. Kompleksne fabule, drama propitkuje vjernost, bračnu ljubav, uzajamno povjerenje, prijateljstvo, okrutnost, nesigurnost, tugu i beznađe.

Gostujuća engleska redateljica Polly Tritschler jedna je od najboljih iz mlađe generacije u Velikoj Britaniji. Već kao dijete uspješno se bavila glumom i od dvanaeste godine nastupala u produkcijama Royal Shakespeare Company. Za studija na Oxfordskome sveučilištu zainteresirala se za režiju i bila angažirana kao pomoćnica redatelja u londonskome National Theatreu, gdje je i dobila prvu redateljsku priliku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:25