PREMIJERA U ZeKaeMu

'ŽIVJET ĆEMO BOLJE' Mrle glumi u novoj predstavi Senke Bulić po romanu prvijencu Maje Hrgović o obiteljskim traumama

 Ranko Šuvar / EPH
Slojevita priča o metamorfozama obitelji koja posrće pod teretom trauma

ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) premijernu sezonu nove kalendarske godine počet će u subotu 16. siječnja premijerom predstave "Živjet ćemo bolje" po romanu prvijencu spisateljice i novinarke Maje Hrgović, u režiji Senke Bulić i koprodukciji ZKM-a i kazališta Hotel Bulić.

Kako se ističe u najavi, smještena u vrelo, sparno mediteransko ljeto, predstava "Živjet ćemo bolje" donosi slojevitu priču o metamorfozama obitelji "s one strane konvencija", koja posrće pod teretom neprobavljenih ratnih trauma, osobnih fatalnih pogrešaka, uznemirujućih sjećanja na djetinjstvo i nametnute skrbi o nemoćnoj baki.

Temelj za predstavu istoimeni je roman Maje Hrgović iz 2013. koji se bavi sudbinom mlade žene kojoj nakon gubitka djeteta propada i brak.

"Što ostane ako skladnom braku oduzmeš tek rođenu bebu, ako staroj ženi koja je proživjela rat i prognaništvo oduzmeš dostojanstvo i zdrav razum, ako ženi koja je cijeli život radila za druge oduzmeš obitelj", pitanja su koja postavlja i nova ZKM-ova dramska produkcija.

"Uspomene nadrastaju stvarnost, dok unuka postaje skrbnicom bolesnoj baki, a majka, junakinja-žrtva moderne radne migracije s Balkana, u Italiji čuva starce nekih drugih obitelji. Kao talog koji ostane u šalici nakon ispijene kave, ova je priča opor, gust, mračan, zrnat koncentrat koji neugodno zapinje u ustima", stoji u najavi.

Glume Nataša Dangubić, Katarina Bistrović Darvaš, Neda Arnerić, Barbara Đurović, Milivoj Beader, Filip Nola, Petar Leventić, Stipe Kostanić, Damir Šaban i Damir Martinović Mrle.

Scenograf je Tomislav Ćurković, kostimograf Oliver Juralić, oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić, a autor glazbe Damir Martinović Mrle.

Maja Hrgović dobitnica je nagrade za novinarsku izvrsnost BIRN Journalistic Excellence Award. Dramom "Prekrasne ruševine" osvojila je nagradu Marin Držić, za zbirku pripovijesti "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo" okitila se Kiklopom, priče su joj uvrštene u nekoliko zbornika i antologija, među ostalima i Best European Fiction 2012., i jedina je hrvatska autorica čija je priča objavljena u Granta Magazineu, najutjecajnijem književnom časopisu engleskoga govornog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:04