USKORO POČINJE

FESTIVAL 'FALIŠ' Među gostima Enzo Traverso i Igor Mandić, izložba fotografija Hrvoja Polana

Igor Mandić
 Boris Kovačev / CROPIX
Festival u Šibeniku traje od 4. do 9. rujna, na Trgu Ivana Pavla II. u Maloj loži i u Galeriji sv. Krševana

Među temama kojima će se baviti ovogodišnji FALIŠ su često pojednostavljeni pogled na populizam i trideseta obljetnica rušenja Berlinskog zida.

“Rušenje Berlinskog zida bilo je povijesni događaj s velikim simboličkim značajem, praćen golemim očekivanjima u takozvanom istočnom, odnosno socijalističkom bloku država. Od tada do danas neke od tih zemalja prošle su brutalne građanske ili međusobne ratove, sve su doživjele proces tranzicije, u svima je došlo do desekularizacije javnog prostora, ali i do jačanja revizionizma i iracionalizma u znanosti.

Nešto je, očito, pošlo po krivu. Očekivanja su, znamo, do sada smo naučili, a i živimo to svaki dan, iznevjerena, povijest je, tko zna koji put, krivo (s)krenula, jedna je dogma zamijenjena drugom...” navode među ostalim iz Festivala alternative i ljevice. Sedmi po redu FALIŠ održat će se ponovno u Šibeniku od 4. do 9. rujna.

Među mnogim predavačima je Enzo Traverso talijanski povjesničar koji se bavi pitanjima holokausta i totalitarizma, trenutačno profesor humanističkih znanosti na Sveučilištu Cornell. Traverso će predavati o melankoliji ljevice, kako navodi:

“Melankolija ljevice nije nova. Nije iskrsnula u osvit 21. stoljeća kao pojava koju treba odgonetnuti, pozdraviti ili oplakati. To nije bolest ljevice - patološka tuga - kao što bi mogla sugerirati površna primjena frojdovskih kategorija. Povijesni ju je zaokret 1989. godine naprosto otkrio, nije ju stvorio...”

Nagrađivani Šagolj

Predavat će i Damir Šagolj, koji u Šibenik dolazi iz Sarajeva, gdje je među ostalim moderirao razgovor s francuskom fotografkinjom Brigitte Lacombe, na Sarajevo film festivalu. Šagolj, podsjetimo, iza sebe ima impresivnu karijeru, za Reuters izvještava uglavnom iz konfliktnih područja, nagrađen je najznačajnijim svjetskim strukovnim nagradama, uključujući Pulitzerovu i nagradu World Press Photo.

O padu Berlinskog zida među ostalim će predavati Christine Koschmieder i Tvrtko Jakovina. Katarina Luketić razgovarat će s Igorom Mandićem (O životu i drugim demonima radni je naziv razgovora). Jurica Pavičić predstavit će svoju novu knjigu “Knjiga o jugu”. Sva se predavanja odvijaju na lokaciji Trg Ivana Pavla II./ Mala loža.

Populizam ljevice

O populizmu ćemo među ostalim čuti iz predavanja “Populizam: New wave” Dubravke Stojanović te “Populizam: Narod i njegove ideologije” Žarka Paića. Neka od pitanja vezana uz populizam koja će se postaviti na FALIŠ-u navode se ovdje: “Često se i olako sva krivica za masovno širenje neželjenih posljedica demokracije svaljuje na populizam i populiste. Složenom problemu pronađen je jednostavan uzrok, a takav je kontekst sjajan za prešućivanje niza važnih pitanja, poput:

Postoji li uopće politika bez populizma? Je li svaki populizam loš ili je loš onaj iza kojeg stoji loša politika? Može li se lijevim populizmom odgovoriti na desni? Zašto je desni populizam prije lijevog shvatio moć novih medija i načina komunikacije? Jesu li društvene mreže krive za uspjeh populističkih pokreta ili su populistički pokreti samo vješti u njihovu korištenju? Je li strah od populizma postao sredstvo utišavanja kritičke misli, pa se ama baš svaka kritika ekonomskog poretka i društvenog uređenja proglašava populizmom i automatski diskreditira?”

Festival počinje u Galeriji sv. Krševana izložbom fotografa Hrvoja Polana prerano preminulog u travnju ove godine. Jedan od vodećih novinskih fotograf radio je za Feral Tribune, za Jutarnji list na samim počecima izlaženja 1998. i 1999. te za Reuters i Agence France Presse, pokrivajući ratne sukobe diljem svijeta, među ostalim na području bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze, Zapadne obale.

Jedna od njegovih fotografija izložena je u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti, znamenitoj MoMA-i, među fotografijama desetljeća, u okviru izložbe “100 best pictures of decade 2000-2010”. Njegove su radove objavljivale vodeće novine svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:55