NAGRADE U LUKOVDOLU

Goranovo proljeće: 'Stjepan Gulin je naše književno čudovište ljepote’

 Tea Cimaš/CROPIX

U Lukovdolu, rodnom mjestu pjesnika Ivana Gorana Kovačića, održana je centralna manifestacija 49. izdanja Goranovog proljeća, dodjela Goranovog vijenca, kao i Gorana za mlade pjesnike.

Prvi dan proljeća u Gorskom kotaru ove je godine obilježilo prekrasno vrijeme, a na druženje u Lukovdol, ovaj put bez gostiju iz visoke politike, stigao je veliki broj domaćih pjesnika i književnika, kao i njihove kolege iz Turske, Srbije, Rumunjske, Slovenije, Mađarske i Poljske.

Tri minute

Prestižnu pjesničku nagradu ove je godine dobio Stjepan Gulin, 68-godišnji pjesnik rodom iz Šibenika, koji dodjeli, na žalost, nije mogao prisustvovati zbog bolesti.

U prosudbenoj komisiji za Goranov vijenac bili su Miroslav Mićanović, Olja Savičević Ivančević, Dorta Jagić, Nikola Petković i Marko Pogačar.

- Odluku smo donijeli jednoglasno, nakon vijećanja od možda tri minute - rekao je Nikola Petković.

74 rukopisa

- Govoreći o Janku Poliću Kamovu , jedne mlake trsatske noći, njegov smrtopisac, Slobodan Šnajder, Janka je nazvao čudovištem hrvatske književnosti. A što ako to čudovište nije samo? Što ako postoji još jedno čudovište koje je i naš suputnik “pod svodom koji ne čuje“? Ako tih divnih čudovišta danas i tu ima, tada je to definitivno Stjepan Gulin - rekao je Petković, obrazlažući ovogodišnji izbor. Dodao je da je Gulin netko kome s ponosom možemo reći da je čudovište ljepote.

Gorana za najboljeg mladog pjesnika dobio je 28-godišnji Davor Ivankovac iz Vinkovaca. Davor je apsolvent na Filozofskom fakultetu, a njegova zbirka “Freud na Facebooku” odabrana je među ukupno 74 rukopisa koji su stigli na natječaj.

Vjetar u leđa

- Ovo mi puno znači, nagrada je veliki vjetar u leđa. Pišem već tri godine i ovo mi otvara mnoga vrata. “Freud na Facebooku” bit će objavljen tijekom ove godine, kao i još jedna zbirka za koju sam dobio nagradu u Drenovcima - rekao je mladi laureat te dodao kako su njegovi uzori pjesnici suvremene, stvarnosne poezije, od Arsena Dedića do Marka Pogačara.

U obrazloženju nagrade stoji da zbirku “Freud na Facebooku” odlikuje upečatljiv spoj liričnosti i cinizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:35