PJESNIČKI FESTIVAL

Goranovo proljeće stiglo u Lukovdol, ali i Zagreb i Rijeku

ZAGREB - Na najstarijem pjesničkom festivalu Goranovo proljeće, koji se na rođendan velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića 48. put održao u njegovu rodnom Lukovdolu, jučer su uručene prestižne nagrade.

Pjesnik Delimir Rešicki zbog bolesti nije došao na dodjelu, pa će mu Goranov vijenac, najprestižnija hrvatska nagrada za cjelokupni pjesnički opus, biti naknadno uručen u rodnom Osijeku.

No, Lukovdol svake godine, uz dobitnika Goranova vijenca, ima još jednu zvijezdu iz novog pjesničkog naraštaja, pobjednika natječaja za mlade pjesnike.

Nagrada Goran u toj kategoriji ove je godine pripala pjesnikinji Martini Vidaić. To je već šesta pjesnikinja zaredom koja odnosi Gorana, a dobila ga je za pjesnički rukopis pod naslovom “Tikva”.

Za nagradu prva zbirka

Dobitnik Goranova vijenca, Delimir Rešicki, jedan je od najistaknutijih pjesnika kvorumaške generacije, ujedno i prvi kvorumaš nagrađen najvažnijom nagradom za poeziju.

Odluku je jednoglasno donio žiri u sastavu Evelina Rudan, Branko Čegec, Miroslav Kirin, Miloš Đurđević i Tvrtko Vuković.

U Vukovićevu obrazloženju navodi se da Rešicki, “stavljajući ustrajno jezik pjesništva u odnos s drugim društvenim jezicima, poput jezika kršćanstva, nacionalne povijesti ili supkulture, nastoji otvoriti i problem političnosti književnosti”.

Talentiranoj Martini Vidaić, trenutačno nezaposlenoj profesorici hrvatske književnosti iz Zadra, nagrada će, pak, omogućiti objavljivanje prve zbirke pjesama.

- Njezin pjesnički rukopis odlikuju metaforički bogat, polivalentan iskaz, lucidno spajanje raznorodnih jezičnih registara i lakoća kojom se unutar uobičajenog, korisničkog jezika oživljuje svjež, inovativan poredak stvari. Istaknuto mjesto u njezinim pjesmama zauzimaju bližnji; majka, otac i sestra te susjedi slijepe ulice - pročitao je Marko Pogačar obrazloženje stručnog žirija u kojemu su, osim njega, sjedili

ZAGREB - Delimir Rešicki (1960) dobitnik je ovogodišnjeg Goranova vijenca, dok je nagradu Goran za mlade pjesnike dobila Martina Vidaić (1986).

Laureat najuglednije nagrade za pjesništvo jedan je od najistaknutijih pjesnika kvorumaške generacije, a prozu, književnu kritiku i eseje objavljuje od početka osamdesetih godina. Zastupljen je u brojnim antologijama, pregledima i panoramama suvremene hrvatske poezije, proze i esejistike, kao i u nekoliko internacionalnih antologija i pregleda europske i svjetske poezije. Živi u Osijeku, gdje radi kao urednik kulture u Glasu Slavonije, a za Frakturu uređuje pjesničku biblioteku Fraktali.

Mjesto razlike

“Pjesništvo Delimira Rešickog za svoje polazište uzima davanje glasa onome što je u našoj službenoj kulturi obično nijemo, onome što nema glasa, što (se) ne glasa...

U okviru suvremenog hrvatskog pjesništva, napose onog koje nastaje unazad tridesetak godina, opus Delimira Rešickog po mnogo čemu zauzima mjesto razlike”, stoji u obrazloženju žirija u sastavu Evelina Rudan, Branko Čegec, Miroslav Kirin, Miloš Đurđević i Tvrtko Vuković.

O Goranu za mlade pjesnike odlučivali su, pak, Ana Brnardić, Miroslav Mićanović i Marko Pogačar koji su izabrali rukopis “Tkiva” zadarske pjesnikinje Martine Vidaić.

Lirska junakinja

“Rukopis se otvara rečenicom “traje era gmazova”. No, nije riječ o zatvorenom, nepropusnom pismu.

Uslijed prepletenih metafora i slika proviruje lirska junakinja koja, katkad gotovo ispovjednim stilom, čitatelja lako vodi kroz svoj bogato raščlanjeni svijet”, navodi žiri. Nagrade će biti uručene na središnjoj manifestaciji Goranova proljeća, 21. ožujka u Lukovdolu.

i Miroslav Mićanović.

Pjesnici iz šest zemalja

Nagradu joj je na svečanosti u Lukovdolu uručio predsjednik Goranova proljeća, Ivica Prtenjača.

Manifestacija je neslužbeno otvorena već u nedjelju navečer u Zagrebu kad je tridesetak domaćih i stranih pjesnika svoju poeziju čitalo u prolazu Oktogon. Svaki je pjesnik čitao jednu ili dvije pjesme, a stihove su uz njih izgovarali i glumci Milivoj Beader te Nera Stipičević.

Nakon dodjela nagrada u Lukovdolu pjesnička karavana je krenula put Rijeke, a bit će završena mini festivalom “Svatko može pet minuta, nitko ne može dva puta”. U svim programima ukupno sudjeluje tridesetak domaćih te deset inozemnih pjesnika iz Španjolske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:35