IN MEMORIAM

HARPER LEE Dugi i bogati život u sjenijednog velikog romana

U.S. President George W. Bush (L) awards the Presidential Medal of Freedom to American novelist Harper Lee (R) in the East Room of the White House, in this November 5, 2007, file photo. Lee, who wrote one of America's most enduring literary classics, "To Kill a Mockingbird," about a child's view of right and wrong and waited 55 years to publish a second book with the same characters from a very different point of view, has died at the age of 89, local Alabama news site reported on February 19, 2016. REUTERS/Larry Downing/Files
 Larry Downing / Reuters
Umjesto eventualne suhoparne polemike s rasizmom, u konačnoj verziji "Ubiti pticu rugalicu" postala je zamamna viskokalorična literarna poslastica

Stara i otrcana floskula kako baš svatko može napisati jedan roman u životu u slučaju Harper Lee je dobila epohalne razmjere. Ona je stvarno napisala samo jedan jedini roman i taj se roman – a riječ je naravno o "Ubiti pticu rugalicu" objavljenom 1960. – iščahurio u popularno i utjecajno djelo i rijedak primjer nakladničkog longselera: malo-pomalo prodan je u više od 30 milijuna primjeraka, nikad se nije prestao čitati i prodavati.

Harper Lee je u životu imala puno književnih planova i ambicija i projekata od kojih nije realizirala baš niti jedan. Naposljetku je prošle godine objavila roman "Idi, postavi stražara" koji je zapravo prva i skromnija verzija "Ubiti pticu rugalicu". No i takav kakav je, "Stražar" je u kratkom roku prodan u dva milijuna primjeraka.

Harper Lee je imala puno sreće što je 1957. s rukopisom "Stražara" naletjela na iskusnu i ambicioznu urednicu Tay Hohoff koja joj je sugerirala da prava tema romana bude rasizam, odnosno ljudska prava, da radnju pomakne u tridesete godine 20. stoljeća i da čitav roman žanrovski prekomponira pa "Ptica rugalica" više nije bila samo roman o odrastanju već i sudska drama, gotski roman i avanturistički roman u tradiciji Marka Twaina i Williama Saroyana. Umjesto eventualne suhoparne polemike s rasizmom, u konačnoj verziji "Ubiti pticu rugalicu" postala je zamamna viskokalorična literarna poslastica i recept za sve buduće prave hitove: roman se mora baviti nekom važnom – najbolje etičkom dilemom, ali mora nuditi i zabavu. Flanerry O 'Connor je tvrdila da je "Ubiti pticu rugalicu" dječji roman, što je zapravo točno, Harper Lee je napisala dječji roman za odrasle – ili još bolje roman za jednog i pol čitatelja – a čini se da je taj koncept bio nevjerojatno utjecajan na današnju komercijalnu književnost.

Možda Harper Lee u sebi nikada nije prepoznala književnog zabavljača, no to je zapravo suština njenog književnog uspjeha: mala Harper Lee čuči u J. K. Rowling, ali i u Stephenu Kingu, Johnu Grishamu, pa čak i u Stiegu Larssonu.

Naposljetku je ispalo korisno što je Harper dva puta napisala (i objavila) isti roman: isti lik koji je u "Stražaru" još običan rasist (tada se zvao Crane) u "Ptici rugalici" se pretvara u borca za ljudska prava kojeg ništa ne može zaplašiti u njegovoj zakonskoj obvezi da brani Afroamerikanca lažno optuženog za silovanje bjelkinje. Postoji nešto tajanstveno, čudesno i tipično američki u toj preobrazbi: ne morate se uopće promijeniti - ne morate biti načitaniji, etičniji ili bolji - dovoljno je samo da se zalažete za prave vrijednosti i postat ćete heroj. I zapravo je sasvim logično da je baš roman "Ubiti pticu rugalicu" postao istinska inspiracija američkih građanskih pokreta za ljudska prava u šezdesetima, književni simbol bitke za ravnopravnost i demokraciju, ujedno i motivator generacijama američkih studenata da studiraju pravo. Jer, ne zaboravimo da je "Ptica rugalica" u srži duboko konzervativno štivo: Harper Lee bijelo smeće (White trash) tretira kao zloćudni društveni višak dok su Afroamerikanci smiješno krotki i pristojni, i zapravo bespomoćni bez velikodušne pomoći bijelaca prosvjetitelja.

"Ubiti pticu rugalicu" Harper Lee je preko noći donio prestižne nagrade, svjetsku slavu i slavnu filmsku preradu, ali ju je i eutanazirao kao spisateljicu. Ona je, pak, u karijeri učinila sve što je mogla da je čitatelji što prije zaborave, no to se nije dogodilo, i svaka ju je nova generacija otkrivala sama za sebe. Afera između čitatelja i romana "Ubiti pticu rugalicu" trajat će i dalje…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:42