Nova knjiga

Industrija i svakodnevica bivšeg radničkog kvarta Trnje kroz fotografije i kazivanja stanovnika

Zgrada Narodnog odbora Grada Zagreba (danas Gradsko poglavarstvo) na snimci iz 1962. godine
 Mgz
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi Muzej grada Zagreba objavio je knjigu odnosno katalog izložbe "Trnje - prostor i ljudi"

U sklopu projekta Zagrebački kvartovi Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu odnosno katalog izložbe "Trnje - prostor i ljudi".

"Proteklih desetak godina naš je pristup istraživanju zagrebačkih kvartova postao prepoznatljiv", kažu u MGZ-u. Ulične izložbe najavljuju pojedinu dionicu projekta, preko njih stupamo u kontakt s građanima od kojih prikupljamo svjedočanstva o životu u kvartu i građu iz obiteljskih albuma, a zatim istražujemo povijesne izvore. Prikupljenu građu, zajedno s građom iz baštinskih institucija - prije svega iz fundusa Muzeja grada Zagreba - objedinjujemo na studijskim izložbama, dodaju u Muzeju.

image
Teme zastupljene na studijskoj izložbi "Trnje - prostor i ljudi", postavljenoj u Muzeju grada Zagreba 2018. godine, dodatno su istražili te ih objedinili u istoimenoj publikaciji
MGZ

Teme zastupljene na studijskoj izložbi "Trnje - prostor i ljudi", postavljenoj u Muzeju grada Zagreba 2018. godine, dodatno su istražili te ih objedinili u istoimenoj publikaciji. Historiografski pogled na procese modernizacije, prostornog razvoja i industrije te analitički prikazi socijalne strukture, kulturnih politika, svakodnevice i lokalnih fenomena - zastupljeni u pet poglavlja - prepliću se s kazivanjima stanovnika Trnja u pokušaju stvaranja cjelovite slike o razvoju tog dijela grada.

Trnje, donedavno jedan od zagrebačkih radničkih kvartova s malim kućama okruženim vrtovima te velikim tvorničkim pogonima, ali i četvrt s nekim od vrhunskih ostvarenja modernističke arhitekture, u posljednjim desetljećima ubrzano gubi svoj nekadašnji identitet periferije i pretvara se u blokove stambenih odnosno poslovnih zgrada, te je utoliko knjiga o mijenama tog dijela Zagreba dragocjen dokument o tim mijenama i onome što je bilo prije.

Voditelj projekta i urednik publikacije je Kristian Strukić, autori tekstova publikacije su Tomislav Anić, Ivan Mlinar, Kristian Strukić i Marko Zubak, a dizajn publikacije potpisuje Igor Kuduz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:30