ŽIVIO U VELIKOJ BRITANIJI

IZNENADA UMRO GORAN STEFANOVSKI Istaknuti makedonski dramatičar i brat Vlatka Stefanovskog trebao je danas doputovati na pulski sajam

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.11.2018. u 12:20

YouTube

Goran Stefanovski

 

ZAGREB - Istaknuti makedonski dramski pisac Goran Stefanovski iznenada je preminuo u utorak, 27. studenog u 66. godini nakon kratke i teške bolesti.

 

Goran Stefanovski (1952., Bitola, Makedonija), scenarist, sveučilišni profesor, akademik, smatran je jednim od začetnika makedonskog postmodernizma.

 

Studij književnosti i anglistike završio je u Skoplju, a dramaturgiju u Beogradu, magistriravši s tezom o Beckettu. S mlađim bratom, glazbenikom Vlatkom, pripada prvom makedonskom kulturnom naraštaju formiranom u društvenim uvjetima emancipirane nacije, generaciji koja se na solidnim stečevinama institucijske i kreativne zalihe iz herojskog razdoblja modernizacije odlično snalazi u opkoračivanju poetoloških i drugih granica.

 

Autor više od 30 televizijskih drama i serija, libreta, jednočinki i kazališnih dramskih tekstova prevedenih na 17 jezika i izvođenih diljem svijeta, Stefanovski je tematski zaokupljen odnosom dobra i zla, obiteljskim, društvenim i moralnim propadanjem unutar šireg vremenskog raspona, te resemantizacijom mitskih elemenata tradicijske kulture i tema iz usmene narodne književnosti.

 

Pamtimo ga ponajviše po drami "Divlje meso" (1979.), smatranoj klasikom južnoslavenske dramaturgije, ali recentnije i po komadu "Odisej", premijerno postavljenom 2012. na Brijunima u sklopu programa Kazališta Ulysses. Ističu mu se još i drame "Let u mjestu", "Duplo dno", te "Tetovirane duše", "Hotel Europa", "Bakanalije" i druge. Dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade.

 

Stefanovski je više od 20 godina živio i radio u Velikoj Britaniji, gdje je predavao dramaturgiju na sveučilištu Canterbury Christ Church University.

 

Stefanovski je bio jedan od gostiju ovogodišnjeg Sajma knjige u Puli, gdje je trebao doputovati u srijedu radi promocije knjige "Odisej i druge drame", prve knjige te vrste na hrvatskom jeziku, priređene i tiskane ekskluzivno za Sajam.

 

"Nažalost, kratka i teška bolest uskratila nam je priliku i radost zamijenila tugom zbog preranog odlaska znamenitog autora čije su drame još od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokazivale razliku između dobrog i izvrsnog kazališta", prioćili su iz organizacije Sajma.

 

"Sa(n)jam knjige u Istri izražava duboku sućut obitelji i prijateljima, ali i svim kulturama, počevši od makedonske, u kojima je Stefanovski – jer veliki umjetnici pripadaju svima, od onih iz kojih potiču do onih koje ih prepoznaju – bio važan, a takvih je nemali broj. Neki su gubici nenadoknadivi. Upravo takav je i odlazak Gorana Stefanovskog", poručili su.

 

Prijavite se na portala Jutarnji.hr i ne propustite najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta

Izdvajamo