ANTONIO SCURATI

Knjiga o Mussoliniju u Hrvatskoj: ‘Najmračnije trenutke suvremene povijesti pratimo kao film‘

Antonio Scurati

 Alejandro Martínez Vélez/Zuma Press/Profimedia/Alejandro Martínez Vélez/zuma Press/profimedia
Roberto Saviano, autor ‘Gomore‘ napisao je da je to ‘knjiga koju je Italija čekala desetljećima. Remek-djelo‘

Nakladnička kuća Fraktura upravo je izdala knjigu "M. Čovjek providnosti" talijanskog autora Antonija Scuratija, u prijevodu Ane Badurine. Nastavak je to sage o Benitu Mussoliniju, započete hit-naslovom "M. Dijete svojega vremena". Riječ je o međunarodnom bestselleru.

Prvi roman iz sage Antonija Scuratija – nagrađen najvažnijom talijanskom nagradom Strega i preveden na četrdeset jezika – prikazuje Mussolinijev uspon do političkog vrha na ramenima vlastitog naroda. M. Čovjek providnosti fašističkog vođu zatječe na pragu apsolutne moći.

Kako navode iz Frakture: "Najmračnije trenutke suvremene povijesti tako pratimo kao sjajan film u kojemu je Mussolini ujedno redatelj i glavni lik, čovjek Providnosti – prema riječima pape Pija XI. – odabran da Italiju učini velikom. No Mussolini je i čovjek od krvi i mesa čije intimne drame, poput one s ljubavnicom Margheritom Sarfatti, na stranicama knjige dočekujemo s velikim intereso. Osim što je biografija, M. Čovjek providnosti stilski je uvjerljiv, strukturiran kao izmjena fikcije i fakcije, novinskih članaka na temelju kojih je Antonio Scurati osmislio poglavlja. U romanu će tako podjednako uživati ljubitelji povijesti i publicistike te ljubitelji velike književnosti. Priča o jednom od najvećih svjetskih diktatora uskoro će dobiti i televizijsku inačicu – u produkciji Sky Studios, The Apartment Picturesa i Pathéa – a dok čekamo TV seriju, roman ostaje upozorenje na zlo koje uvijek ima ljudsko lice i jača u sjeni.

Scurati, je podsjetimo, prošle godine povodom knjige "M. Dijete svojega vremena" dao intervju Jutarnjem. Ovaj profesor književnosti i kreativnog pisanja u Milanu rođen je u Napulju, a odrastao u Veneciji. Ponekad piše i za novine, među kojima su La Stampa i Corriere della Sera. Scurati nam je dao ekskluzivni intervju. Na samom početku knjige opisuje trenutak u proljeće 1919. godine kada Mussolini, tada urednik Il Popolo d‘Italia, izlazi iz svojeg ureda "da bi večerao u gostionici", "smrdljive su to ulice, bijedne i opasne". Mussolini potom, opisuje, večera kasno, "nakon deset navečer izroni iz jazbine glavnog i odgovornog urednika - sobička koji gleda na skučeno dvorište, neku vrstu okomitog crijeva povezanog s redakcijom krakom stubišta s odmorištem...". Kako nam je rekao u intervjuu: "Mussolini nije bio nitko u tom trenutku, dolazio je iz socijalizma (poslije se udaljio) koji je vjerovao u bolje sutra. No, osim, naravno, populističke politike, u tom je trenutku postojala politička paradigma koja se oslanjala na osjećaj još moćniji od nade, a to je bio strah. Mussolini je bio pragmatičan i beskrupulozan čovjek, politički agitator. No, ono što je najviše iznenadilo jest da je riječ o čovjeku koji je prazan, lišen bilo kakvih uvjerenja i spreman na sve. Definirao sam ga kao ‘dijete svoga vremena‘ kako bih ukazao na činjenicu da on utjelovljuje razdoblje u kojemu su ljudi osjećali frustraciju od budućnosti i rata, strah od revolucije, od gladi." Kod nas je izašao prvi dio na više od 750 stranica, on upravo dovršava treći nastavak, a bit će ih ukupno pet.

Prva knjiga je napisana sjajno, kombinacija stvarnih događaja, koje je proučavao godinama i skupljao dokumente, onih zabilježenih u povijesti, poput ubojstva Giacoma Matteottija, ali i onih naizgled potpuno banalnih, kao kad opisuje da Mussoliniju smrde noge. Sjajni su opisi ulice kad izlazi iz svoje novinske redakcije, ali i oni pretkraj knjige kad opisuje razočaranje njegove tadašnje ljubavnice, ugledne likovne kritičarke.

Knjiga je prevedena na četrdeset jezika, posljednji je arapski, bestseller je, Scurati je osvojio i najvažniju talijansku nagradu, Premio Strega, a samo prvi nastavak prodan je u pola milijuna primjeraka. Izvedena je u kazalištu, u adaptaciji produkcije Piccolo Teatro di Milano i il Teatro Argentina di Roma. Uskoro se na temelju knjige snima i televizijska serija, koja će se prikazivati međunarodno.

Roberto Saviano, autor "Gomore", napisao je da je to "knjiga koju je Italija čekala desetljećima. Remek-djelo".

"Došao je trenutak u kojemu je moguće prepričati Mussolinija bez ideoloških predrasuda, bilo je moguće, pa čak i nužno ponovno uspostaviti antifašizam prvih generacija koje nisu proživjele Drugi svjetski rat." rekao nam je također autor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:02