U HRVATSKOJ

Knjiga ‘Razum, vjera i revolucija’: I ljevičari vjeruju u nekog boga

U Hrvatskoj objavljene ‘Razum, vjera i revolucija’ Terryja Eagletona. Eagleton dekonstruira poimanje Boga u vjernika, ateista i agnostika

ZAGREB - Utjecajni britanski književni teoretičar Terry Eagleton u travnju 2008. godine održao je seriju predavanja na Yaleu o znanosti i religiji, sabranih u knjizi “Razum, vjera i revolucija: refleksije o raspravi oko Boga” upravo objavljenoj na hrvatskom u izdanju Naklade Ljevak.

Praznovjerje

Uz uobičajenu kritiku institucionalnog kršćanstva, Eagleton dekonstruira i ono što naziva “praznovjernim” poimanjem Boga kojeg se drži većina ateista i agnostika jer smatra da je to što oni pišu bezvrijedna karikatura prave stvari, ukorijenjena u neznanju i predrasudama koje su ravne religioznima. “Kao kad bi netko odbacio feminizam na temelju onoga što misli Clint Eastwood... Sveti zapisi Židova i kršćana imaju štošta reći o vitalnim pitanjima - smrti, ljubavi, samoodricanju i sličnom - o kojima ljevica uporno i sramežljivo šuti. Vrijeme je da toj politički osakaćujućoj sramežljivosti dođe kraj”, navodi Eagleton.

Naravno, stalni motiv rasprave je dvojac “Ditchkins” (Dawkins i Hitchens), pri čemu pravi razliku između stilski elegantnog, veličanstveno strastvenog Hitchensova “Bog nije velik” i Dawkinsove “Iluzije o Bogu” koja, tvrdi on, ne zaslužuje nijedan od tih epiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:03