Ahilejeva pjesma

Madeline Miller postala je pravi hit na BookToku za vrijeme pandemije. S razlogom

Madeline Miller profesorica je latinskog i grčkog jezika čiji su romani ”Ahilejeva pjesma” i ”Krika” izdavački fenomen

 Can Nguyen/Capital Pictures/Profimedia/Can Nguyen/Capital Pictures/Profimedia
‘Kirka‘ je i dalje moj favorit, ali ljubavna priča između Ahileja i Patrokla, na način kako ju je ispričala Miller, zaslužuje sav hype koji dobiva

Madeline Miller, američkoj profesorici latinskog i (staro)grčkog jezika, uspjelo je nemoguće - udahnuti novi život antičkim mitovima, učiniti od dobro nam poznatih junaka i čarobnica kao što su Ahilej, Patroklo, Kirka, Odisej - stvarne likove od krvi i mesa, te stare priče učiniti privlačnim novim generacijama. Onima koje osuđujemo što troše svoje dragocjeno slobodno vrijeme na društvenim mrežama i gutaju gomile besmislenih videa na TikToku.

Naime, Madeline Miller svojim je romanima "Ahilejeva pjesma" (2012) i "Kirka" (2018) - kod nas prvi put prevedenima i objavljenima 2012., odnosno 2019. godine - postala pravi hit na BookToku za vrijeme pandemije. Pogotovo "Ahilejeva pjesma", koja se pretvorila u svojevrsni queer manifest, što je bio jedan od razloga da Profil početkom ljeta ponovno objavi obje knjige - u doista vrhunskim prijevodima Maje Šoljan i Patricije Horvat - i jako lijepim izdanjima. "Kirka" - roman o neprilagođenoj, mladoj čarobnici, koja svoj život sazda prognana i sama na usamljenom otoku - za mene je bila jedan od najboljih prijevoda 2020. godine. Antički mitovi u suvremenom ruhu doista nisu nešto što mene zanima, no Madeline Miller lik Kirke tako je dobro oblikovala da sam se s lakoćom identificirala sa svim fazama njezina razvoja, od pubertetskog otuđenja, do njezine gotovo pa čudovišne realizacije kao majke.

Ovoga ljeta je cijela moja obitelj čitala knjige Madeline Miller. Moja tinejdžerica oduševila se "Kirkom", a ja sam kratkoga daha, gotovo neprestano na rubu suza, unatoč, ili možda baš zbog visokih temperatura, ganuta - čitala "Ahilejevu pjesmu". "Kirka" je i dalje moj favorit, ali ljubavna priča između Ahileja i Patrokla, na način kako ju je ispričala Miller, zaslužuje sav hype koji dobiva. Miller nam ovu dobro poznatu priču o "najljepšem prijateljstvu" pripovijeda Patroklovim glasom - on je također izgnani princ koji nađe svoje utočište na dvoru kralja Peleja, gdje je svog sina Ahileja sakrila zla nimfa Tetida. "Imala sam razloga vjerovati da mlada žena koja se uhvatila tradicionalno muškog epskog materijala ‘Ilijade‘ i u središte stavila homoseksualnu ljubavnu priču neće biti dočekana s oduševljenjem", objašnjava Miller u pogovoru za izdanje romana iz 2021.

image

Madeline Miller

Ahilejeva pjesma

Profil 2022, prijevod:Maja Šoljan, 325str/149 kuna

KUPITI

No, antička "Planina Brokeback" doživjela je enormnu popularnost. A kako i ne bi - Ahilejeva i Patroklova ljubavna priča, na način kako ju je ispripovijedala, jedna je od najljepših ljubavnih priča koje ćete ikada pročitati. Antičke gay sklonosti ovdje nisu tretirane kao usputna razbibriga mladih muškaraca - pred nama je rasna ljubavna priča. Ahilej je možda bio polubožanstvo, no Patroklo je bio najbolji od Ahejaca, a čiji glas u romanu čujemo i nakon što umre. Čitajte Madeline Miller. S razlogom su njezini romani jedan od najvećih izdavačkih fenomena posljednjeg desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:27