NOVO KNJIŽEVNO DJELO

MANI GOTOVAC PREDSTAVILA ROMAN SNEBIVAŠ ME 'U ovoj se dobi odlučiti pisati roman, to može samo jedna luda čovječica, kako mene zove moj unuk'

 Livio Andrijić/Cropix

Knjiga Mani Gotovac "Snebivaš me" , predstavljena u četvrtak u Zagrebu, po mišljenju predstavljača novi je hrvatski književni hit pisan prepoznatjivim, strastvenim i izazivačkim rukopisom naše istaknute teatrologinje, kazališne kritičarke i spisateljice.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika Profil Knjige, na čijem je štandu na sajmu Interliber u studenome prvi put predstavljena javnosti.

Njezino je prvo "stručno" predstavljanje u Algoritam Profil Mozaik Megastoreu otvorila kroatistica Vanda Babić, koja je kazala kako je riječ o novom "hitu sjajne spisateljice, satkanome od tisuću slojeva razrađenih do temeljnih niti svojeg tkanja", koji "u vrtlogu emocija, strasti, žudnje, radosti i bola, razgolićuje, propituje, otvara i čisti".

"Hrvatska se književna scena može pohvaliti snažnim novim romanom u kojemu se očituju brojni glazbeni i literarni utjecaji, a u kojemu ima više ljubavi, sa svim njezinim nelakim temama, nego u jednom velikom gradu", kazala je Babić.

Spisateljica Irena Matijašević složila se kako je riječ o "velikoj i jakoj" knjizi, napomenuvši da ona postavlja jedan tematski presedan, a to je klinička psihopatologija.

"To je zapravo jedan psihotriler u kojemu autorica opisuje psihičko zlostavljanje jedne osobe nad drugom", kazala je Matijašević. Knjiga je začinjena autoričinom prepoznatljivom poetikom, ali je to u osnovi jedna teška knjiga, u kojoj je "sve bitno zapravo duševno – i ljubavni odnosi i zlostavljanje", dodala je.

Roman "Snebivaš me" prva je fikcijska proza istaknute dramaturginje i spisateljice nakon niza objavljenih eseja, kritika i teatroloških knjiga, te dvaju autobiografskih romana, "Fališ mi" 1 i 2.

Tema Gotovčina prvog spisateljskog hita bila je ljubav prema muškarcu; u drugoj se knjizi bavila svojom drugom velikom ljubavnom temom, teatrom. Treća je knjiga fikcija u kojoj autorica slijedi sudbinu triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi i njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana.

"U ovoj se dobi odlučiti pisati roman, to može samo jedna 'luda čovječica', kako mene zove moj unuk", kazala je autorica. Taj je roman željela posvetit upravo njemu, dodala je. "Ali nisam, jer sam pišući ga već smišljala kako ću napisati novi, koji će govoriti o Europi kroz muškarca i ženu. Taj ću roman posvetiti svojem unuku Jakovu", poručila je.

Ljubav, glazba i smrt kao ključ za čitanje

Gotovac svoj roman ispisuje služeći se narativnim tehnikama različitih žanrova: stvarnosnom prozom, dramskim dijalozima, lirskim pasažima, bajkom, elementima trilera... Sve to umrežuje i spaja svojim prepoznatljivim, emotivnim i jezgrovitim autorskim rukopisom.

Naslov knjige svojevrsni je oksimoron, jer "snebivaš me" znači istodobno "dovodiš me u nedoumicu, skandaliziraš me, užasavaš me", ali i – "zadivljuješ me neobičnošću svoje pojave".

Među brojnim izmišljenim likovima u knjizi se pojavljuju i mnoge stvarne osobe, poznate iz javnog života, poput Vanesse Redgrave, Vinka Brešana ili Angeline Jolie i mnogih drugih, a roman čitatelja u svoj svijet uvlači već samim svojim ovitkom, napravljenim kao ogledalo u kojemu se zrcali lice čitatelja.

Urednik Velimir Visković kazao je kako je riječ o romanu "rođene pripovjedačice, žene zanimljivog života koja o tom životu ima što za ispričati".

"Mani je napisala zanimljivu i dobru knjigu koja pokazuje njezinu sposobost pronicanja ne samo u žensku psihu, čije mehanizme sjajno poznaje, već pokazuje i da ona dobro poznaje i muškarce", istaknuo je Visković.

Na svojem fikcijskom prvijencu autorica je radila četiri godine, slažući "sloj po sloj", a rezultat je knjiga koja odiše duhom "kreativne, stvaralačke, nemirne energije jedne rođene kokete", dodao je.

Publicist Nenad Vertovšek posebno se osvrnuo na psihološke portrete Gotovčinih junaka, istaknuvši kako su oni složeni, slojeviti i prenose brojne bitne poruke.

Gotovac ljubav smatra temeljnom energijom ljudskog života, ali je fenomen ljubavi za nju posve različit od seksa, odnosno, uvriježenog, općeg motiva ljubavi interpretirane kao seks.

Upravo se na "nadmoćne, čarobne opise seksa u knjizi, čak i kada su zastrašujući" osvrnula spisateljica i urednica Milana Vuković Runjić, istaknuvši kako upravo oni "pokazuju zrelost piščeve ruke".

"No, ono što je kod te knjige posebno zanimljivo jest da je ona kao more: možete bez prestanka ulaziti u nju, otvarati je gdje želite, čitati je od početka sredine ili kraja", napomenula je Vuković Runjić. "More je tu sveprisutno, more je ono ono što tu knjigu i počinje i završava. More je ono iz čega proizlazi ljubav, glazba i smrt - ta trijada ključ je za čitanje te knjige", poručila je.

Predstavljanje je dupkom napunilo APM Megastore u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, a upotpunio ga je nastup glumaca Judite Franković i Roberta Plemića koji su, uz pratnju Sare Novoselić na violončelu, interpretirali dijelove iz romana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:53