PISAC O PISANJU

MARK ANTHONY JARMAN U BOOKSI Kanadski pisac inspiraciju za svoj novi roman pronašao u Hrvatskoj

Mark Anthony Jarman
 Booksa

ZAGREB - Mark Anthony Jarman kanadski je pisac s više od tri desetljeća književnog staža kojeg uz ove prostore veže ne samo osobna radoznalost, nego i literarni potencijal koji je pronašao u Hrvatskoj, a u zagrebačkom književnom klubu Booksa gostovat će u srijedu, 9. studenog u 19 sati.

Rođen u Edmontonu u kanadskoj državi Alberti, Mark Anthony Jarman diplomirao je na poznatoj Radionici kreativnog pisanja u Iowi, a trenutno predaje na Odsjeku za engleski Sveučilišta u New Brunswicku. Za svoju prozu ovjenčan je nizom značajnih sjevernoameričkih nagrada, među kojima se ističe Nagrada O. Henry za kratku priču. Za Jarmanov hvaljeni roman Salvage King, Ya! iz 1997. kritika je ustvrdila da se programski protivi ustaljenim predodžbama o onome „kanadskom" u književnosti, iznimne je pohvale dobila i zbirka priča 19 Knives iz 2000. a protekle 2015. objavio je i novu zbirku priča Knife Party at Hotel Europa.

Voditelj tribine 'Od riječi do riječi' Dinko Kreho sa Jarmanom će, među ostalim, razgovarati i o tome kako izgleda pisanje, objavljivanje i općenito bavljenje književnošću u anglosferi. Kakva je kombinacija talenta, radnih navika, komunikacijskih vještina i sreće potrebna da bi se probilo u toj areni, i što uopće znači biti afirmiran autor na engleskome govornom području? Dotaknut će se i tema kreativnog pisanja i institucionalnog učenja spisateljskom poslu. Pozabavit će se i statusom kanadske književnosti. Na primjer, kako se medijska predodžba o tome što čini „kanadsku književnost" artikulira i prodaje, na kojim općim mjestima ta konstrukcija počiva, i kakav je Jarmanov stav prema njoj? Razgovarat će se i o vezama ovog autora s našim krajevima, posebno u kontekstu njegova novog romana, koji je tematski vezan (i) uz Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:44