NAJMLAĐI KNJIŽEVNI BLOGER

MARKO ŽANETIĆ ZVIJEZDA JE FACEBOOKA Tek mu je 15, a piše recenzije i uskoro planira prvu knjigu

Iako mu je tek 15 godina, Marko vodi blog o književnosti te Facebook stranicu na kojoj okuplja više od 5000 knjigoljubaca.

Svoje slobodno vrijeme provodi pišući recenzije i objavljujući vijesti iz svijeta knjige, a iza sebe već ima nekoliko objavljenih priča, od kojih jednu u međunarodnoj zbirci.

Književni prijatelji

Marko Žanetić petnaestogodišnjak je koji živi u Blatu na Korčuli, a pohađa srednju ekonomsku školu u obližnjoj Veloj Luci. Naoko običan tinejdžer koji trenira tenis, voli druženja s prijateljima i nogomet, ipak se po nečemu razlikuje od vršnjaka. Naime, Marko je najmlađi hrvatski književni bloger, voditelj Facebook stranice Knjigoljubav koja broji više od 5000 članova te voditelj istoimene grupe u kojoj je znan kao voditelj književnih web rasprava. Dosad je objavio preko dvadeset recenzija na internet portalima i lokalnom tjedniku.

Najčešće su to naslovi za mlade, poput Harryja Pottera, ali čita i ozbiljnije štivo. Tako je nedavno objavio svoju recenziju na “Svitanje u Jeninu” palestinske književnice Susan Abulhawe.

Također, njegova je priča “Misteriozni događaj” objavljena u međunarodnoj zbirci “Tajne nemirnog kvarta” kada je imao samo 14 godina. Ovaj skromni mladić rano je zavolio knjige. “Kaže se da jabuka ne pada daleko od stabla. Moja je majka profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka pa mi je ona od malena čitala slikovnice i prenijela tu ljubav prema čitanju.

” Kako je rastao i sve više čitao knjige i promišljao o njima, poželio je svoje zapažanja podijeliti, no nije imao s kim jer većina njegovih prijatelja iz školskih klupa čita samo lektire. A književnost je, kako Marko kaže, mnogo više od lektire. Nije mu žao ni kad ga ponekad zadirkuju jer zna da je teško promijeniti nečije mišljenje pa se stoga bolje fokusirati na ono što voliš.

Život na otoku

“Zamisao je bila da objavljujem preporuke, novosti i zanimljivosti te da Knjigoljubav postane odredište za diskutiranje o knjigama. Upoznao sam i sprijateljiio se s mnogo divnih autora kao što su Kate Mijić, odnosno Kate Mitchell, Frane Herenda i Mirko Božić. Ipak, najveći su mu uzori hrvatski književnici Kristian Novak i Miro Gavran.

Rado uči od velikih imena jer, kako kaže, želja mu je jednog dana objaviti vlastitu knjigu. “Bio bi to roman o otoku, načinu života na otoku. Život na takvome mjestu nije jednostavan, ali je inspirativan, zaključuje mladi književnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:58