NAGRADA IDE U PERU

NAGRADA IDE U PERU Nobela za književnost osvojio Mario Vargas Llosa

 AFP

ZAGREB – Peruanski književnik Mario Vargas Llosa, jedan od najznačajnijih književnika u španjolskom govornom području, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost u 2010. godini.

Švedska akademija nagradila je 74-godišnjeg pisca zbog kartografskih prikaza strukture moći i snažnih prizora individualnog otpora, pobune i poraza.

Rođen je u Arequipi, a školovao se u mjesnoj školi. Kasnije je nastavio školovanje u Boliviji, ali se vratio kući kada mu je djed dobio važnu političku funkciju.

Roditelji su mu se rastali 5 mjeseci nakon vjenčanja, a oca je upoznao tek u 10. godini.

Pohađao je vojnu akademiju, ali junije završio. Radio je kao amaterski novinar, pisao i studirao književno i pravo u Limi i Madridu. Godine 1971. dobio je doktorat.

Nametnuo se romanom "Grad i psi" iz 1962. godine u kojem opisuje odrastanje. Slijedi roman "Zelena kuća" u kojem se osjeća da je William Faulkner utjecao na njega. Dobio je i uglednu književnu nagradu. Napisao je i krimi roman "Tko je ubio Palomina Montera?"

Roman "Jarčevo slavlje" opisuje vlast Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici. Ženio se dva puta, ima troje djece. Erotski romani su mu "Posveta pomajci i "Don Rigobertova bilježnica".

Prijateljevao je i s Gabrielom Garcijom Marquezom, no razišli su se. Podupirao je ideologiju Fidela Castra, ali se kasnije distancirao i skrenuo udesno. Godine 1990. kandidirao se na predsjedničkim izborima, ali je izgubio od Alberta Fujimorija.

Na hrvatski jezik prevedeno je nekoliko njegovih djela. To su „Vragolije zločeste curice“, „Pohvala pomajci“, „Raj iz drugog ugla“, „Jarčevo slavlje“ i „Don Rigobertove bilježnice“.

ovogodišnji dobotnici Nobelove nagrade primit će novčani iznos od 1,09 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:28