PRESTIŽNA NAGRADA

Nagradu Booker dobio je roman o ljubavnoj vezi 19-godišnje studentice i sredovječnog muškarca u DDR-u. Izdan je i u Hrvatskoj

Jenny Erpenbeck

 Photoshot/avalon/profimedia/Photoshot/avalon/profimedia
U nas su do sad, u izdanju Naklade Ljevak, prevedene tri knjige nagrađene njemačke autorice Jenny Erpenbeck: ‘Kairos‘, ‘Nepravilni glagoli‘ te ‘Večer svih dana‘

Njemačka književnica Jenny Erpenbeck i njezin prevoditelj na engleski, Michael Hofmann, dobitnici su međunarodnog Bookera za 2024. Nagrađeni su za roman "Kairos". "Kairos" je koncem lanjske godine objavljen i na hrvatskom, u prijevodu Ane Nemec i izdanju Naklade Ljevak.

Erpenbeck je među najznačajnijim njemačkim književnicima, ujedno je ona i prva njemačka autorica koja je dobila Bookera.

"Kairos" pripovijeda o ljubavnom odnosu studentice i sredovječnog pisca koji se razvija u doba političkog i društvenog previranja, u vrijeme pada Berlinskog zida i urušavanja nekadašnjeg DDR-a.

Riječ je o mučnoj ljubavnoj vezi u turbulentom vremenu, pripovijedajući o dvoje ljudi koji su puni opreka i osobnih problema, autorica govori i o životu u podijeljenom Berlinu, ocrtava tranformaciju društva, za što je roman, spomenuto je, i nagrađen Bookerom.

image

Naslovnica nagrađenog romana "Kairos"

image

Naslovnica romana "Večer svih dana"

U nas je preveden i njezin roman "Nepravilni glagoli" (Andy Jelčić, Naklada Ljevak) s kojim je 2018. bila u širem izboru za Booker International te roman "Večer svih dana" (Romana Perečinec, Ljevak).

Erpenbeck je rođena 1967. godine u Istočnom Berlinu. Studirala je kazališnu umjetnost na Sveučilištu Humboldt u Berlinu, a potom glazbenu umjetnost na glazbenom konzervatoriju Hanns Eisler. Pisanjem se počela baviti 1990-ih godina i za svoje romane dobila je brojne najuglednije književne nagrade – među ostalima i Nagradu Ingeborg Bachmann (2001.), Nagradu GEDOK (2004), Nagradu Hans Falada (2014.), nagradu časopisa Independent za stranu beletristiku (2015.), Nagradu Thomas Mann (2016.), Nagradu Strega (2017.) ...

image

Naslovnica romana "Nepravilni glagoli"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 10:32