'MALEN KAO LAKAT'

NAJOBJAVLJIVANIJI HRVATSKI ROMAN "Šegrt Hlapić" preveden na turski jezik

Od prvog češkog prijevoda 1930. Hlapić je doživio prijevode na sve važnije europske jezike te na kineski, japanski, bengalski, hindi, korejski, perzijski, vijetnamski, esperanto i druge jezike

RIJEKA - Dječji roman Ivane Brlić-Mažuranić "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" preveden je na turski jezik i objavljen u Turskoj u nakladi od 5000 primjeraka, izvijestilo je u srijedu Hrvatsko-tursko društvo iz Rijeke.

To je društvo, istaknula je na konferenciji za novinare njegova predsjednica Esma Halepović-Đečević, potaknulo i koordiniralo taj vrijedan kulturološki projekt te sudjelovalo u njegovoj organizaciji. To je prvi prijevod tog romana na turski jezik, a prevoditelj je Zinnur Ameti.

Pri uspostavi suradnje s turskom Književnom agencijom "Kalem" pomoglo je Veleposlanstvo Turske u Zagrebu, a agencija je angažirala izdavačku kuću Nesin Yayincilik. Troškove prijevoda financiralo je Hrvatsko-tursko društvo iz Rijeke, a ostatak troškova podmirio je izdavač.

Knjiga je bila izložena i na 33. istanbulskom sajmu knjiga sredinom studenoga.

Hrvatsko-tursko društvo darovat će po jedan primjerak knjige nekim hrvatskim knjižnicama, ponajprije onima u mjestima vezanim uz životopis Ivane Brlić-Mažuranić, a 2015. godine, u kojoj društvo slavi 20. godišnjicu, u tim će se gradovima organizirati predstavljanja knjige.

Roman o dječaku "malenom kao lakat i veselom kao ptica", s više od 130 domaćih i inozemnih izdanja, najobjavljivaniji je hrvatski roman, a prvi put ga je objavio Hrvatski pedagoško-književni zbor 1913. godine. Od prvog češkog prijevoda 1930. Hlapić je doživio prijevode na sve važnije europske jezike te na kineski, japanski, bengalski, hindi, korejski, perzijski, vijetnamski, esperanto i druge jezike.

Odavno prešavši granice književnosti, zgode maloga šegrta i njegovih prijatelja ušle su u kazališne predstave, priredbe, radioigre za djecu, crtani film, zvučnu knjigu, a prošle su godine dobile i prvu filmsku verziju u režiji Silvija Petranovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:02