UMRO U RIJECI

Nakon duge bolesti preminuo poznati književnik, akademik i bivši predsjednik Društva hrvatskih književnika Nedjeljko Fabrio

    AUTOR:
    • Luka Benčić

  • OBJAVLJENO:
  • 04.08.2018. u 14:35

Zagreb, 220113.
Nedjeljko Fabrio, hrvatski pisac i dramaticar.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Nedjeljko Fabrio

Akademik Nedjeljko Fabrio preminuo je jutros u svojem domu u Rijeci, nakon duge bolesti, u 81. godini života.

Fabrio je bio istaknuti književnik čija su najpoznatija djela romani "Vježbanje života", "Berenikina kosa" i "Smrt Vronskog". Po romanu "Vježbanje života", koji prati riječke povijesne mijene i egzodus talijanskog stanovništva, u HNK Ivana pl. Zajca napravljena je hit predstava u dramatizaciji pokojnog Darka Gašparovića koja je doživjela više od 80 izvedbi na riječkim kazališnim daskama.

Nedjeljko Fabrio rođen je u Splitu 14. studenoga 1937. godine, a u Rijeci se školovao, završivši Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Potom je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio jugoslavistiku i talijanski jezik i književnost.

Predavao je u Narodnom sveučilištu u Rijeci, bio je dramaturg u HNK Ivana pl. Zajca, urednik u Dramskom programu Televizije Zagreb i Radija Zagreb te profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

U svojim se književnim djelima bavio poglavito riječkim povijesnim temama, a pisao je i pjesme, novele te drame. hrvatsko-talijanskim odnosima bavio se i u svojem književnopovijesnom, književnokritičkom i prevoditeljskom radu. Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dopredsjednik Matice hrvatske te predsjednik Društva hrvatskih književnika.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo