KRAJ PRAVOSUDNE SAGE

Njemačka Izraelu predala tisuće dokumenata Maxa Broda, najboljeg Kafkinog prijatelja, koji kriju dosad nepoznate detalje iz života velikog pisca

Franz Kafka i Max Brod
 Profimedia, Zuma Press - Archives
 

Njemačka policija predala je Izraelu tisuće dokumenata koji su pripadali Maxu Brodu, najboljem prijatelju i izvršitelju oporuke Franza Kafke, čime je zaključena dugogodišnja međunarodna pravosudna saga.

Ovo je "epilog prave kafkijanske priče" i "čin povijesne pravde", ocijenio je izraelski veleposlanik Jeremy Issachroff na svečanosti u Berlinu.

Brod, koji je preminuo 1968., pridonio je posthumnoj slavi češkog autora objavivši neka njegova važna djela.

I danas je živo zanimanje za Kafkine rukopise. Veliki dio njegova djela nije bio objavljen za života i svaki nepoznati dokument potencijalni je neobjavljeni tekst slavnog autora na njemačkom jeziku ili bi mogao sadržavati pojedinosti iz njegova života.

Dvojica Izraelaca su 2013. kontaktirali Njemačku nacionalnu knjižnicu u Marbachu i potencijalne privatne kupce te im rekli da posjeduju neobjavljene dokumente koji su pripadali piscu i novinaru Maxu Brodu.

Uhitila ih je njemačka savezna policija kojoj su izraelske vlasti dojavile da se radi o prodaji lažnih djela.

Osumnjičeni su imali skladište u Wiesbadenu. U hrpi lažni umjetničkih djela, otkrili su nekoliko kovčega s dokumentima za koje je utvrđeno da su doista Brodovi.

Istragom je otkriveno da su ukradeni iz doma Brodove tajnice u Tel Avivu između 2009. i 2012. goddne.

Od oko 5000 stranica dokumenata, samo jedan ima Kafkin potpis, razglednica koju je poslao 1910. No drugi rukopisi, među kojima su neobjavljene stranice dnevnika Maxa Broda i pisma koja je razmjenjivao sa suprugom, mogli bi sadržavati pojedinosti iz života Franza Kafke.

Ti će dokumenti biti poslani Izraelskoj nacionalnoj knjižnici koja se dulje od deset godina bori za povrat cjelokupne kolekcije Maxa Broda, sukladno odluci njemačkog suda u Wiesbadenu iz siječnja 2019.

Kafka je prije smrti 1924. tražio do svog prijatelja Broda da nakon njegove smrti spali njegove rukopise, ali Brod ih je sačuvao i odnio u Tel Aviv kada je bježao pred nacizmom.

Brod je sve dokumente oporukom ostavio svoj tajnici Esther Hoffe, koja nije ispoštivala njegove želje i umjesto da ih preda nekoj kulturnoj instituciji, 2007. ih je oporučno ostavila svojim kćerima.

Otada je kolekcija Brod bila predmetom višestrukih sporova koji su završili na izraelskom vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:12