'SIVA GORA'

NOVI ROMAN JOHNA GRISHAMA Rat siromašnog pojedinca i državno-korporacijskog aparata, koji je zaprijetio Američkom snu

 Getty images

U naslovu novog romana John Grisham postigao je dvoznačnost. “Gray Mountain” može se čitati kao “Gora Grayevih” i kao “Siva gora”. Prevoditelj Damir Biličić (Znanje) odlučio se za drugo rješenje, što će, vjerojatno, privući više zainteresiranih čitatelja.

“Siva gora” već je drugo Grishamovo djelo s kojim se bavim ovdje. Ne samo zato što je tzv. pravosudni triler omiljen kod publike, već zato što u žanrovskom krimiću slutim uporište kritike suvremenog američkog društva.

Još je Donald Rumsfeld, negdašnji ministar obrane te zemlje (1975 - 77; 2001 - 2006) zadao bolan udarac pravnoj struci. Odbacio je, u drugom mandatu, težnje globalnih i lokalnih pravnika da ispituju arsenale biokemijskog i drugog oružja te zemlje. Političare bira narod, pravnik ne može imati zadnju riječ u društvu, pa makar s govornica uglednih institucija.

U “Sivoj gori“ Grisham pokazuje da su demokratski izabrani političari jednako kvarna roba kao i pravnici. No, prvi su bezupitni. Pisac prati rat siromašnog pojedinca i državno-korporacijskog aparata, koji je zaprijetio Američkom snu bolje od sjevernokorejskih dalekometnih projektila. Udruženi novac poreznih obveznika i kapital privatnika zajedno krote slobodoumnog građanina, glavnog unutrašnjeg neprijatelja.

Odvjetnica Samantha

Bogate brane i štite isti ljudi. Voze se u crnim SUV-ovima sa zatamnjenim staklima, slično kao u filmovima i krimićima. Dok su državni službenici posjeduju značke mjesne policije, FBI-a, CIA-e, ministarstva Domovinske sigurnosti itd., a potom rade u privatnom sektoru, za puno veće plaće. Više im ne treba značka, dovoljna je neispisana licenca za ubojstvo. Među korporativnim poslodavcima osnažile su pravničke tvrtke, smatraju se jednake čeličanama.

U jednoj od takvih tvrtki sa 2000 pravnika radila je mlada odvjetnica Samantha Kofer (29), na godišnjoj plaći od 180.000 dolara. Tu udobnu situaciju prekinula je ekonomska kriza 2008. i pogodbeni otkaz, poslije kojeg odlazi u Brady, u Virginiji, točnije u Planinsku kliniku za pravnu pomoć - na godišnju plaću od 40.000 dolara. Od te selidbe odgovarali su je rastavljeni roditelji: otac Marshall, koji se obogatio tužbama protiv avio-korporacija, i majka Karen, dugogodišnjica namještenica ministarstva pravosuđa u Washingtonu.

Gospođica Kofer dobro se snašla u skromnoj, zapravo ruralnoj sredini, zahvaljujući šefici Mattie Wyatt. U gradiću i okolini pojedinci ratuju s bogatim korporacijama koje se bave eksploatacijom ugljena po brdima Virginije i susjednih saveznih država, na otvorenim kopovima koji devastiraju okoliš i korisnike pitke vode. Dolazi do teških oboljenja i nesreća - primjerice, kamen težak nekoliko desetaka tona, pao je s jednog vrha i ubio dvojicu dječaka na spavanju.

Korporacije odbijaju platiti odštetu za ono što su skrivile, pa tu uskaču besplatne pravne pomoći kakva je Planinska klinika. Zahvalnost siromašnih mijenja odvjetnicu Samanthu Kofer. Spasila je majku i njeno dvoje djece od života u starom autu. Dodir sa stvarnim životom uzrok je promjena. Veže se, jednako tako, za rudara koji boluje od terminalne plućne bolesti “iz rudnika”, antrakoze.

Romantični kraj

Brojne “nesretne” slučajeve povezuje želja korporacije Krull - kojoj je vlasnik “neki Rus” - i svake druge, da sakriju posljedice svog posla. To zbližava lokalnog odvjetnika Donovana Graya i njujoršku odvjetnicu. Naime, Gray poput Robin Hooda ratuje s korporacijama i njihovim odvjetničkim zastupnicima. Sve dok mu se tijekom leta ne pokvari Cesna s kojom je pilotirao.

Njegov brat Jeff Gray vjeruje da su plaćenici korporacije pokvarili zrakoplov i udesili njegovu smrt. Ali, dokaza nema. S druge strane, FBI pretražuje ured poginulog, ali i druge pravničke urede u mjestašcu. U korist Krulla (Felixa?), kako vjeruju Jeff ali i Samantha. Oni se, usput, posvećuju zdravom seksu, bez posljedica; nijedno ne želi partnera.

Donovan je prije smrti pobijedio u sudskom procesu i ishodio visoku odštetu za majku dvojice spomenutih dječaka. Sada je korporacija osigurala novo suđenje. Netko mora nastaviti proces protiv Krulla. I sačuvati ukradene dokazne dokumente. Gđica. Kofer nalazi se na prekretnici, tim više što ju je bivši šef pozvao u novu tvrtku, uz “gradski” prihod.

Mora se odlučiti: New York ili Brady. Velika plaća uza stari život ili skromnost provincijske parničarke. Bezimeni klijenti “od papira” ili živa lica s kojima se smije i plače. Kažem li da je “Sam“ izabrala “romantični svršetak”, jesam li razotkrio tajnu kraja. Ili jednu od glavnih niti žanrovske literature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:31