POEZIJA U FOKUSU

Predstavljena antologija suvremenog hrvatskog pjesništva "Svjetlaci" Tonka Maroevića

Tonko Maroević
 CROPIX

Antologija suvremenog hrvatskog pjesništva "Svjetlaci" Tonka Maroevića, koja obuhvaća djelovanje pedeset autora za posljednjih dvadesetak godina, predstavljena je u utorak navečer u Zagrebu.

"Svjetlaci" se nastavljaju na prethodnu Maroevićevu antologiju „Uskličnici“ koja je obuhvatila razdoblje od 1971. do 1995., za koju je sastavljač ocijenio da je njezin svojevrsni nastavak i da su donekle komplementarne.

Njima sam otplatio čitateljski i kritički dug polustoljetnog pristranog motrenja hrvatskog pjesništva, kazao je.

Kritičar Velimir Visković kazao je da je Maroević, kritičar koji je gotovo uvijek imao afirmativan stav prema poeziji o kojoj piše, nametnuo stroge kriterije izbora na koje će vjerojatno brojni pjesnici biti gnjevni.

Maroevićev ima ponizan odnos prema veličini poezije i nastoji razumjeti pjesme iz pozicije autora, prati poeziju već više od 60 godina, temeljito poznaje sva razdoblja, uključujući i klasiku, i ima golemu erudiciju, za kakvu bi se možda mogla naći samo 2-3 primjera u hrvatskoj književnosti, kazao je.

Sastavljač je nametnuo ograničenja na 50 autora i postavio čvrste norme, pa u antologiji nema imena poput Igora Zidića, Borisa Marune, Andriane Škunce, Gorana Babića, Zvonka Makovića, Sibile Petlevske, Tatjana Gromače i nekih drugih pjesnika, kazao je Visković.

Maroević je kazao da su u antologiju uvršteni pjesnici koji imaju najveću težinu. Pored nužne odrednice o poetskom djelovanju autora u vrijeme koje pokriva antologija, ključni kriteriji bili su estetski te javna prepoznatljivost pjesnika, odnosno je li autor posvećen poeziji.

Trebamo se zapitati: koga bismo izbacili od ovih 50 autora da stavimo nekog drugog, kazao je Maroević. Je su li oni najveći pjesnici, ja to ne znam, kao što bi bilo apsurdno reći da je Tatjana Gromača loša pjesnikinja, ali ja stojim iza ovoga izbora, kazao je.

Dodao je da neke autore nije uvrstio jer su previše jednoznačni, odnosno previše angažirani u jednom smjeru, a da je on za poeziju koja je autonomna. Zaključio je da mu je žao što ima premalo ženskih glasova, ali da nije htio praviti nasilje da bi ih uvrtio.

Urednik Ervin Jahić kazao je da su zahvati koje je Maroević pokazao izborom „svojevrsna antologije pjesničkih ontologija“, i "služenje pjesničkom stvaralaštvu koje je rijetko i dragocjeno". "Antologiju trebamo vidjeti kao čestiti profesionalni odgovor na stanje stvari“, zaključio je Jahić.

U antologiji "Svjetlaci", nakladnika Hrvatskog društva pisaca, koja je dobila ime po pjesmi Delimira Rešickog, 17 pjesnikinja i pjesnika uvršteno je s pet pjesama, 13 s po šest pjesama, 14 s po sedam pjesama i šest s po osam pjesama.

Najviše kotiraju Zvonimir Balog, Danijel Dragojević, Nikica Petrak, Luko Paljetak, Jakša Fiamengo i Miroslav Kirin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:15